Previsió sense precedents per a la temporada de caça. Després ?d'anys de sobredimensió en el nombre de porcs senglars a les comarques gironines, aquesta problemàtica endèmica podria disminuir. I és que segons assegura el president de la Federació de Caça de Girona, Carles Dilmé, "pensem que hi haurà una davallada de la població actual de porcs senglars". El motiu és que la forta sequera d'aquest estiu "ha provocat que aquests animals han patit una falta de menjar i han criat menys".

Així, en aquells territoris on fins ara es concentrava un alt nombre de porcs senglars, com són Rocacorba, el Pla de l'Estany, la vall del Llémena i les Gavarres, els exemplars d'aquesta espècie podrien reduir la seva notòria presència. El fet és que en aquestes zones els porcs senglars provoquen "unes afectacions greus, com malmeses a conreus i topades amb vehicles". Encara que en altres indrets de la província de Girona, com Sant Hilari Sacalm, on també hi ha un nombre elevat d'exemplars, "els porcs senglars no hi fan mal", explica Carles Dilmé.

El president de la Federació de caçadors a la demarcació gironina afegeix que "la davallada de porcs senglars serà natural, i no a través de la caça". Per tant, Dilmé insisteix en el fet que "caçarem el mateix nombre d'exemplars", en la línia dels anys anteriors, malgrat que "hi haurà una menor quantitat" de l'espècie, segons previsions, per la temporada de caça actual. Carles Dilmé conclou que "la reducció de porcs senglars serà natural" a comarques gironines.

Senyalització obligatòria

El període hàbil per a la caça major del senglar va començar ahir a Catalunya i s'acabarà el proper 24 de febrer de 2013. D'aquesta manera, durant aquests mesos, els caçadors poden fer batudes sense la necessitat d'actuar només en els territoris on aquest animal provoca certs danys agrícoles. Carles Dilmé explica que al llarg del juliol i l'agost, els caçadors de la província de Girona ja han fet batudes i "s'han caçat bastants senglars, tot i no ser gaire efectius".

Així, la Federació de Caça ha executat durant aquest estiu "batudes extraordinàries per les afectacions de porcs senglars a camps de blat de moro i gira-sol". Però Carles Dilmé assenyala que "pel constant risc d'incendi a la província, hi havia dies que no podíem caçar, i amb la forta onada de calor els gossos també estaven més cansats" fet que provocava pels caçadors "una efectivitat no molt bona", tot i caçar "més exemplars de porcs senglars" respecte els estius d'anys anteriors.

Després de l'accident mortal, el passat 8 de gener a Maià de Montcal (a la Garrotxa) quan un caçador va matar un jove perquè el va confondre amb un porc senglar, la Generalitat va canviar la normativa. D'aquesta manera, ara és obligatori senyalitzar totes les batudes. Dilmé informa que "si la gent veu les plaques, que senyalitzen les batudes, que no se les emportin perquè ara és un ?delicte" i afegeix que "continuem ?treballant per millorar la seguretat".