La Diada de Catalunya ja s'acosta i no hi ha cap mena de dubte que l'acte central de la jornada serà la manifestació de Barcelona que hi haurà la tarda de l'11 de setembre. A les comarques gironines, però, també es duran a terme actes destacats en el marc de la Diada. Òmnium Cultural organitza per la vigília cinc marxes de torxes a Girona, Figueres, Olot, Lloret de Mar i Santa Coloma de Farners.

La tradicional marxa de torxes de Girona començarà el dia 10 a dos quarts d'onze de la nit a les escales de la Catedral amb l'actuació del cantautor Pau Alabajos. A un quart de dotze de la nit, els assistents començaran a desfilar torxes en mà pels diversos carrers de la ciutat. L'acte, que l'any passat va comptar amb l'assistència d'un miler de persones, finalitzarà a la plaça del Vi amb la lectura del manifest nacional d'Òmnium Cultural i la crema del Decret de Nova Planta.

A Figueres la marxa de torxes començarà a les 11 de la nit. Una hora abans, però, a l'esplanada del castell de Sant Ferran hi haurà una botifarrada popular. L'encarregat de llegir el manifest serà el periodista Martí Anglada i tot seguit hi haurà una actuació musical. La capital de la Garrotxa viurà la cinquena baixada de torxes amb diverses actuacions musicals a les Grederes del volcà Montsacopa. Des d'allà es baixarà fins a la plaça de l'Ajuntament. Per la seva banda, a la comarca de la Selva es viuran dues marxes de torxes. A Santa Coloma de Farners se celebrarà la quarta edició d'aquest acte que començarà a les escales del carrer de Dalt a les deu de la nit en direcció la plaça de l'Ajuntament on, a part de llegir l'acte, també es cantarà l'himne nacional de Catalunya. I Lloret de Mar celebrarà la primera marxa de torxes a partir de les 10 de la nit al Gurugú (Sa Dona Marinera) i d'aquesta manera s'uneix a les altres poblacions catalanes que surten al carrer per mostrar la seva catalanitat.

Puigdemont anirà a Barcelona

Una de les polèmiques que envolta la manifestació de l'onze de setembre és saber quins polítics seran presents als carrers de Barcelona. Per la seva banda, l'alcalde de Girona va confirmar ahir que assistirà a la manifestació de Barcelona amb motiu de la Diada de l'11 de setembre i que se situarà darrere la pancarta "que reclami un estat propi per a Catalunya". Així, Puigdemont es desmarca de la decisió de CDC d'anar darrere una senyera.

Carles Puigdemont va recordar la seva condició de membre de l'Associació de Municipis per la Independència en justificar la seva postura reivindicativa i va afegir que el ple de l'ajuntament va aprovar l'adhesió a aquest col·lectiu de localitats independentistes.