El curs començarà dimecres a les comarques de Girona amb més alumnes per a menys professors, seguint la tònica general del país: en concret, hi haurà 3.655 escolars més que l'últim curs, però 246 docents menys -147 mestres i 99 professors-. Malgrat aquest fet, el director territorial del Departament d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va afirmar ahir que "l'inici de curs està absolutament a punt, els centres tenen la dotació i la plantilla necessàries".

El 12 de setembre arrencarà el curs 2012-2013 a Girona amb 117.856 alumnes d'educació infantil, primària i secundària (un 3,2% més), que estaran al càrrec de 7.938 docents. Bayot va defensar que es tracta d'una plantilla "suficient" argumentant que, dins del seu horari, el professorat realitzarà una hora més de classe i, a la pràctica, es produirà "un guany d'hores d'atenció a l'alumnat".

També en relació amb les plantilles, ahir es van adjudicar 800 places per a mestres d'educació infantil i primària en el segon acte de nomenaments en una setmana, corresponents a substitucions de llarga durada; a aquests, cal afegir-hi 40 docents de religió. "S'ha fet el possible perquè el mínim de gent es quedés sense feina", va concloure el responsable d'Ensenyament.

"Un curs complex"

Albert Bayot va reconèixer que aquest "és un curs complex", però va assegurar que "no s'ha pres cap mesura indiscriminada" sinó que "el context econòmic ha obligat a reestructurar recursos".

Aquesta visió contrasta amb la manifestada pels sindicats representants dels docents, que promouen una campanya de protestes per al primer dia de classe. Davant aquest fet, el director territorial va expressar el seu "respecte per l'opinió de tothom" però, alhora, va remarcar que "un mestre, un director de centre, és un servidor públic" i va posar en dubte que "sigui legítim que mestres i educadors utilitzin els nens i l'interior dels centres educatius per fer proclames que tot ciutadà té dret a fer". En relació amb les crítiques d'aquests col·lectius, Bayot va considerar que "hem viscut 7 o 8 anys amb molts més recursos i no s'ha vist que hagin servit per millorar els resultats".

A cinc dies d'iniciar les classes, Albert Bayot va ratificar les ràtios que ja va notificar al juny: en 224 grups de P3 hi haurà menys de 25 alumnes, 60 en tindran 25, 45 en sumaran 26, 47 arribaran a 27 i 2 en tindran 28. Pel que fa al primer curs d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), el responsable d'Ensenyament va informar que 137 grups no arribaran als 30 estudiants i n'hi haurà 73 amb 30, 6 amb 31, 24 amb 32 i 14 amb 33, mentre que 16 superaran aquest nombre.

Dos centres educatius nous

Aquest curs, el còmput de centres educatius a Girona creix amb una escola nova a Banyoles i una secció de secundària a Riells i Viabrea -tots dos en mòduls prefabricats-, sumant així un total de 236 col·legis i 68 instituts a la demarcació. La setmana vinent estrenaran edifici l'institut Ridaura de Castell-Platja d'Aro i les escoles El Morrot i Sant Roc d'Olot, Pi Verd de Palafrugell i la Bòbila de les Preses.

El director territorial d'Ensenyament va presentar el nou any escolar al costat del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadeús, qui va recalcar que les prioritats de la seva administració són "reduir el fracàs escolar significativament els ?propers 6 anys" -l'objectiu és rebaixar els índexs actuals del 21,5% de fracàs i del 26% d'abandonament escolar prematur fins al 15% fixat per la Unió Europea-, impulsar la formació professional, consolidar el Pla de Lectura -que gairebé ha doblat el nombre de centres ?gironins que hi participen, passant en un curs de 35 a 68-, augmentar les hores de matemàtiqus a segon i quart curs d'ESO i aconseguir més implicació de les famílies en el seguiment acadèmic dels alumnes.

Combatre l'absentisme

Entre les accions plantejades per afavorir l'èxit escolar dels estudiants hi ha combatre l'absentisme a les aules, sotmetent a un seguiment "aquelles famílies que no tenen cura de l'assistència escolar" dels seus fills-va explicar Bayot-, d'acord amb un protocol que ja s'aplicava a la ciutat de Girona i que ara s'estendrà a d'altres poblacions com Figueres, Lloret de Mar, Blanes o Olot.

El titular d'Ensenyament a Girona també es va referir a la ?reinstaurada recuperació de setembre, que l'alumnat de secundària ha fet aquesta setmana. Tot i ser aviat per valorar els resultats de les proves, Bayot va destacar que la possibilitat de presentar-se a una repesca al setembre no va augmentar el nombre de suspesos al juny.

En la presentació del nou curs també es va informar del ?manteniment de les Unitats de Suport a l'Educació Especial (USEE), que permeten l'escolarització en ?centres ordinaris d'alumnat amb ?necessitats educatives especials. ?Ensenyament va defensar les seves polítiques d'inclusió escolar i va concretar que el curs 2012-2013 funcionaran 31 unitats d'aquest tipus a les comarques ?gironines, una més que l'anterior.