El departament de Benestar Social i Família va vincular ahir el pagament dels 70 milions que va deixar de pagar a les entitats socials concertades al juliol al cobrament del fons de liquiditat que la Generalitat ha sol·licitat a l'Estat, i no va poder garantir que s'efectuïn al 100% els pagaments del mes de setembre. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluis Cleries, es va reunir ahir amb la Taula del Tercer Sector Social i les patronals de serveis socials a la comissió de seguiment dels impagats. En la reunió, tant la conselleria com les entitats es van felicitar perquè, malgrat l'impagament del mes de juliol, les prestacions socials a ancians, discapacitats, drogodependents i persones tutelades dels centres concertats s'han pogut dur a terme "amb normalitat" i els pagaments corresponents al mes d'agost s'han satisfet a totes les entitats socials que presten serveis concertats.

El director general de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina, va explicar també a la sortida de la reunió que el conseller els havia informat que confien pagar amb normalitat el mes de setembre, tot i que encara no els ho havia pogut garantir al 100%. Codina va explicar que també s'havia compromès a avisar-los amb la màxima antelació possible si es torna a produir un problema de tresoreria que impedeixi els pagaments.

Codina va explicar que entre la Generalitat i les pròpies entitats han pogut solucionar els problemes més apressants de les entitats afectades pels impagats de juliol perquè poguessin pagar les seves nòmines i garantir els serveis.

El director de la Taula del Tercer Sector, que agrupa gairebé 4.000 entitats socials, va agraïr al conseller l'esforç per fer viables totes les entitats i el seu compromís per anticipar-los qualsevol problema de tresoreria. "Esperem que no torni a produir-se", va explicar, encara que va insistir que, segons els van explicar a la reunió, això dependrà del cobrament del fons de liquiditat autonòmica.

De la seva banda, la directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, va corroborar que s'han complert els objectius de pagar els concerts del mes d'agost amb normalitat i de prestar els serveis als beneficiaris "amb total garantia i normalitat malgrat l'impagament del mes de juliol".

Fortuny va confirmar que el fons de liquiditat serà el que permetrà pagar els 70 milions que es deuen a les entitats del mes de juliol "perquè s'alliberaran altres partides ara destinades a pagar despeses financeres", encara que no hi ha data per a això, i va assegurar que la conselleria treballa per poder fer front al pagament del mes de setembre.

En aquest sentit, segons Fortuny, l'obtenció d'un crèdit pont és el pla B en què treballa la conselleria per si no arriben a temps els cobraments del fons de liquiditat per pagar el mes de setembre.

En qualsevol cas, la conselleria de Benestar Social i les entitats es tornaran a reunir abans que acabi el mes per concretar quina és la situació de tresoreria de la Generalitat i totes dues confien que els concerts del mes de setembre podran satisfer-se d'una manera o una altra.