I a partir d'ara, què?

És un fet que aquesta és la meva última legislatura, que no em tornaré a proposar als militants de Girona per ser candidat. El dubte de si en Nadal voldrà tornar al Parlament ja no hi serà: no voldré tornar-hi. Al final d'aquesta legislatura tanco una història de 28 anys -30, segons quan acabi- de diputat al Parlament de Catalunya. Crec que ja n'hi ha prou, ja he acabat aquesta faceta.

Costa imaginar-lo fora de la política.

Això no vol dir que abandoni la política. Crec que encara puc continuar fent un servei institucional en aquest país, puc continuar fent moltes altres coses, i intentaré fer-les. El que s'ha acabat per mi és la via parlamentària catalana.

Van desencaminats els rumors que el tornen a situar de candidat a l'alcaldia de Girona?

Li vaig dir a la Pia Bosch què havia de respondre quan li comentessin això: que estic disposat a anar de número dos en la seva candidatura.

Si encara fos alcalde hauria organitzat un tren cap a la manifestació de la Diada a Barcelona?

(Riallada) Ara no ho sé. Probalement a mi no se m'hauria acudit, hauria pensat que hi ha altres prioritats. Ara, si al final és una operació que s'autofinança i no té cap cost per a l'Ajuntament, ho puc entendre.

Parlant de Girona: sembla que Joan Pluma no era gaire bon regidor d'urbanisme, si tenim en compte les sentències que surten en relació a algunes decisions.

Hi ha un error greu, o en les lleis o en la justícia. Protegir edificis és una obvietat si parlem de sant Nicolau o de la Catedral, inclús de la Casa Masó. Ara bé, protegir l'arquitectura de mig segle XX ja és més opinable. I com que és opinable, incorporar molts d'aquests edificis al catàleg ha provocat que alguns jutges hagin considerat que això minva els drets econòmics dels propietaris. És el cas del garatge Forner. El que em sembla fort és que el ritme de la justícia és tal que té en compte els beneficis que hauria pogut produir l'edifici fa 10 anys, cosa que ara és bastant dubtosa.

Defensa, per tant, el Pla General Urbanístic?

Els nyaps del Pla General no són tals nyaps, sinó disfuncions entre la llei i l'administració de justícia.

Quin és el retret més important que faria a l'actual Ajuntament?

Més que un retet, li diria que no es pot conduir una ciutat només a partir de gestos de cara a la galeria.

Per exemple?

Fanal de la plaça del Vi, bandera de la Plaça Catalunya, estelada del Museu d'Història de la Ciutat, tren de la Diada.... Una ciutat necessita una ambició col·lectiva, un projecte, una dimensió estratègica de futur. I sobretot necessita una cura especialíssima en el dia a dia. O sigui, neta cada dia, no bruta dos dies i neta els altres cinc.

Falta atendre els detalls que importen als ciutadans?

Governar una ciutat és convèncer els ciutadans que ets capaç d'atendre les seves necessitats diàries. Si no hi ha llum, n'hi poses. Si el carrer està brut, el neteges. Si has aconseguit eliminar les rates... impedeix que n'hi torni a haver (somriu amb malícia). Un cop aconseguit això, és l'hora de convidar els ciutadans a pujar a un gran projecte de futur, i no a decisions folklòriques i modificacions superficials.