La Federació d'associacions de pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) alerta que, aquest curs, les famílies es veuran obligades a aportar bona part del que l'administració ha eliminat. Per aquest motiu, l'entitat defensa que pares i mares tinguin un paper més actiu en la reivindicació d'una escola millor.

El president de la Fapac, Àlex Castillo, denuncia que el curs 2012-2013 començarà d'aquí a només tres dies i el Departament d'Ensenyament encara deu beques menjador, de llibres o de reutilització de llibres de text corresponents al curs passat; en alguns casos -apunta- els últims pagaments es van fer al gener. Davant aquesta situació, que afecta projectes aprovats i pressupostats per la Consellria, Castillo considera "evident que el curs que comencem no és normal i té unes mancances evidents". A això s'hi afegeix que, tal com es va anunciar a finals del curs passat, l'administració ha deixat de subvencionar les activitats de les AMPA.

Aquest nou any escolar, les famílies podran decidir si fan el dinar dels seus fills perquè se'l mengin en carmanyola al menjador escolar. El màxim responsable de la Fapac apunta que la decisió s'ha d'aprovar en cada Consell Escolar de Centre i dubta que es faci a tot arreu. A més, Castillo recorda que la Conselleria pot donar orientacions però no pot imposar un preu, tot i que considera que la franja d'entre 2 i 3,5 euros suposa un cost "ajustat al servei". Però ell mateix apunta que "una altra qüestió és saber si això servirà perquè les famílies estalviïn, perquè es limitaria a 20 o 30 € al mes". I encara sobre aquesta qüestió, opina que "el problema està amb la jornada intensiva, perquè molts centres tancaran el menjador, i la carmanyola podria salvar els mobles".

Preocupació pel 2013

La Fapac dóna suport a les protestes del primer dia i anuncia que ells mateixos promouran, més endavant, "mobilitzacions per pressionar que els pressupostos d'educació siguin el màxim possible", ja que tem "que al 2013 la reducció encara sigui més accentuada". "Hi ha d'haver una visualització que cal canviar les coses, perquè hem entrat a una marxa enrere implacable", adverteix Àlex Castillo.