Tot i que la temporada d'estiu encara no ha finalitzat oficialment, a expectatives del que pugui passar durant aquest mes de setembre, el sector pesquer ja ha viscut els dos mesos que ja són coneguts com els que han de donar menjar durant la resta de l'any, i ho fan d'una banda satisfets per l'augment de les captures, però preocupats perquè aquest fet no ha suposat un major benefici que l'estiu passat. El preu del peix ha anat a la baixa i alguns dels productes estrella es venen un 15 o un 20% més barats, fins i tot arribant a la meitat del que es cobrava l'any passat en algunes zones, un fet que és fruit, principalment, de l'augment de l'oferta i d'una demanda escanyada pels efectes de la crisi econòmica. Tot plegat genera, un any més, el temor que aquest proper hivern sigui un altre infern com el que ja ha estat durant els darrers anys.

L'increment progressiu del preu del gasoil, veure com el seu producte cada cop va més barat, la repercussió de l'augment de l'IVA... molts són els maldecaps que tenen els pescadors per encarar els propers deu mesos. Tot i quedar exempts de pagar l'IVA del gasoil, els efectes de l'augment de l'impost també afectaran aquest sector d'una forma més indirecta. I és que, tal com explicaven alguns patrons majors de les confraries gironines, el fet que els intermediaris no vulguin castigar el consumidor final amb l'increment de l'IVA farà que aquest repercuteixi sobre la primera compra, la que es fa directament al pescador. "Ens afecta perquè l'IVA hauria de pujar el preu del peix al mercat, però el més fàcil en el cas de peix, ja que el que fem és una subhasta a la baixa, és repercutir en el preu de la primera venda", lamentava Eusebi Esgleas, patró major de la confraria de Blanes. En el mateix sentit s'expressava el patró major de la confraria de Palamós, Francesc Benaiges. "En comptes d'incrementar el preu en el consumidor final, ja que pel tipus de venda que tenim, que és una subhasta a la baixa i que ja fa temps que dic que està obsolet, ens el compren més barat a nosaltres", explicava. També es mostrava crític el patró major del Port de la Selva, Joan Manel Perelló, que afirmava que "ja saben fer els números i saben el que han de fer per no perdre-hi". "L'IVA acaba repercutint en el proveïdor", sentenciava.

Aquesta serà una pedra més en el camí per als pescadors, tot i que no la més grossa. Aquesta serà, un hivern més, el preu del gasoil, el condicionant que provoca que moltes de les sortides que es fan ja no siguin rendibles. Durant l'estiu, l'augment de la demanda i el fet que les captures s'hagin incrementat aquest any fan que tot i restar una bona part del marge de benefici, encara surti a compte treure la barca del port. A l'hivern, en canvi, la situació es capgira. "El problema del gasoil ve durant els pròxims mesos. Ja hem fet coses per mirar de disminuir el consum, i no gastem el que gastàvem abans, però amb aquests preus desorbitats que està, no sé pas com ens en sortirem els pescadors, la veritat", lamentava Benaiges.

La mateixa por trasmetia Esgleas, patró major de Blanes, que afirmava que "el problema el tindrem d'ara endavant". "Amb el preu del gasoil, el preu del peix i les captures que hi ha, fins ara s'ha anat aguantant, però em fa molta por que quan vinguin la tardor i l'hivern, hi hagi molts dies en què les barques no puguin sortir simplement per falta de rendibilitat", explicava. I és que tal com explicava, d'altra banda, Joan Manel Perelló, les pèrdues anuals per al pescador respecte a anys anteriors per l'augment del preu del gasoil poden rondar entre els 8.000 i els 9.000 euros.

Mesures per l'hivern

Aquest pes que porten a l'esquena els pescadors durant els mesos de l'any que es troben fora de l'estiu ja fa temps que està fent que es plantegin mesures per retallar costos. A Palamós, per exemple, Benaiges va explicar que ja està gairebé fet el pla de gestió de la gamba per als mesos d'hivern, un fet que implicarà que durant dos mesos la flota que es dedica a la seva captura quedarà amarrada a port. "Som conscients que hem de fer aquesta mesura perquè es puguin regenerar", va afirmar. Benaiges també va explicar que no és descartable que s'apliqui alguna altra mesura, i va apuntar que si es detecta un augment de les captures de gamba petita, es plantejarà l'opció de fixar dies de la setmana en els quals no es pugui sortir.

Des de Blanes, Esgleas va explicar que també s'estan plantejant mesures, que podrien implicar que els dies de més captures es creïn dos grups, i que la meitat de barques surtin una setmana i l'altra meitat la següent. "Alguna cosa haurem de fer, perquè el que no podem fer és anar a pescar per no treure res", afirmava.