El primer dia de classe, les portes de les escoles i dels instituts, les places i els carrers s'han de convertir en escenaris de protestes contra les retallades pressupostàries i en defensa de la qualitat de l'educació pública. Així ho proposa el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), un col·lectiu que aplega la federació de moviments de renovació pedagògica, l'associació de mestres Rosa Sensat, els principals sindicats d'estudiants i de professorat i les federacions d'associacions de pares i mares d'alumnes de l'escola pública a Catalunya.

A pocs dies de l'inici del curs 2012-2013, el MUCE convoca famílies, estudiants, professorat i educadors a mobilitzar-se el dimecres 12 pel que fa a educació infantil i primària i el dijous 13 a secundària. En aquesta ocasió, no es tracta de cap manifestació o concentració, sinó d'una cadena d'accions de rebuig a les polítiques educatives de l'administració fetes en cada ciutat i poble on hi hagi un centre en funcionament.

Accions proposades

Els convocants proposen diverses mesures, com ara vestir la samarreta groga que des del curs passat identifica l'oposició a les retallades, penjar pancartes reivindicatives, protestar fent soroll, realitzar talls de trànsit a les portes dels centres educatius, concentrar-se al final de la jornada conjuntament amb l'alumnat, els docents i les famílies davant dels ajuntaments o dels Serveis Territorials d'Ensenyament, elaborar manifestos especificant els efectes de les restriccions a cada escola i fotografiar o enregistrar totes les accions per difondre-les a través dels webs dels centres.

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa acusa el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de cometre "contínues agressions i infinites retallades a l'educació pública". És més, afirma que "el Govern de Convergència i Unió ha decidit que l'educació no és una prioritat".

Els integrants del MUCE consideren que el nou curs "no pot començar amb normalitat" perquè la Conselleria que dirigeix Irene Rigau ha reduït la plantilla de mestres i professors quan, tal com mostren les dades oficials del Departament, el nombre d'estudiants s'ha incrementat. A més, l'organització recorda que aquesta reducció de professorat ja es ve produint des de fa dos cursos, un fet que segons afirmen està "afectant necessàriament l'atenció i la qualitat de l'ensenyament".

Des del seu punt de vista, aquesta política impedeix assolir tant l'objectiu que Ensenyament assenyala com a principal, rebaixar el fracàs escolar, com la inclusió escolar i l'atenció individualitzada de l'alumnat. En opinió del MUCE, la situació encara s'agreuja més a causa de l'augment del nombre d'alumnes per aula, el retard en la cobertura de substitucions -en aquests casos en compliment d'un decret del ministeri d'Educació- o a "la contractació en precari de milers de docents". Malgrat tot, asseguren que els professionals que treballen a cada centre "faran tot el possible per compensar aquests condicionants".

Els professionals de la docència, estudiants, pares i sindicats integrats en aquest marc critiquen directament la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, denunciant que les seves polítiques "no paren d'escanyar l'educació pública". De fet, a finals del curs passat, el MUCE va promoure una avaluació col·lectiva de la consellera que va suspendre la seva gestió.

A l'hora de convocar les protestes per al primer dia de classe, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa enumera les retallades del Govern començant pels pressupostos destinats a cobrir el funcionament ordinari dels centres, les beques per a l'estudi, els ajuts d'acollida matinal, les subvencions per a les associacions de mares i pares d'alumnes -que s'han suprimit- i per a les escoles de música, continuant amb l'aportació a les escoles bressol, els Programes de Qualificació Professional Inicial, els cuidadors i auxiliars per a l'alumnat amb necessitats educatives especials o les restriccions als serveis educatius, i acaba recordant la instauració d'una taxa de 360 euros als estudiants de cicles formatius de grau superior.