Unes 42.000 persones han visitat la novena Fira d'Indians que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Begur, i que tenia com a eix la gastronomia del Baix Empordà. La Fira -que recorda els be?gurencs que a finals del segle XIX i principis del XX van emigrar a Amèrica, sobretot a Cuba, hi van fer fortuna i van tornar- va tenir un gran èxit de públic que va quedar repartit en les tres jornades en què es va prolongar la festa. Un èxit obtingut gràcies a la trentena d'activitats per a tots els públics que es van portar a terme tant de caràcter lúdic com les actuacions musicals o les havaneres, i de temàtica cultural com conferències, visites guiades pel patrimoni indià, presentacions, mercat de productes d'ultramar o la mostra d'oficis.

El divendres a la nit va ser un del moments amb més assistència de visitants per la inauguració a càrrec del xef Carles Gaig, que va explicar que un avantpassat seu va ser indià perquè a Cuba existia una tabacalera que es deia Gaig.

El xef va elogiar la gastronomia del Baix Empordà destacant els seus productes i la fusió que han sabut fer els restauradors de Begur amb l'elaboració dels menús indians on es combina la gastronomia indiana amb la catalana.

Pel que fa al dissabte i diumenge la concentració de gent es va repartir al llarg de tot el dia, facilitant el bon funcionament de les activitats de la Fira sense grans aglomeracions.

Activitats amb més èxit

Una de les activitats que va tenir més èxit d'aquesta novena edició de la Fira va ser la visita a la casa indiana Pere Roger, de la qual els assistents van poder gaudir durant tot el cap de setmana.

D'altra banda, ahir la ?conferència de l'escriptora cubana Zoe Valdès, autora d'obres com ?Sangre azul (1993) i El todo cotidiano (2010), va omplir de gom a gom l'Ajuntament del municipi. ?També va augmentar considerablement, amb relació a l'edició anterior, la ?demanda per assistir als tallers de cocteleria i els tastets de xocolata així com la participació del públic en les activitats de carrer com la pianola novaiorquesa del 1918 i la torcedora elaborant els cigars ?havans en directe pels assistents.

El ball a càrrec de la cantant Lucrecia i la seva banda va ser una altra de les activitats estrelles de la Fira, en què es van aplegar, dissabte a la nit al parc de l'arbreda, més de 4.000 persones disposats a moure's a ritme caribeny. Aquest no va ser l'únic espectacle musical, sinó que es van oferir també concerts a càrrec de Barnhabana i Ajiako amb el cantautor Emilio. L'orquestra Salsa de Reyes va ser l'encarregada de cloure la 12a edició de la Fira, fent ballar els assistents fins ben entrada la nit.

"L'èxit de la 12a Fira d'Indians es deu a la seva consolidació al 100% i la fidelització d'assistents d'arreu de Catalunya per una fira que ha sabut combinar perfectament activitats culturals amb l'esbarjo més caribeny" destacava ahir l'alcalde de Begur, Joan Català. "La gent, tant autòctons com vinguts de fora, acomiaden l'estiu a Begur gràcies a la Fira" va afegir.