Sindicats de docents, d'estudiants, famílies d'alumnes i moviments de renovació pedagògica donen un termini d'un mes a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, abans de convocar una nova vaga en l'ensenyament, a l'espera de conèixer els pressupostos de 2013.

Representants d'Ustec·STEs, CCOO i UGT, de les federacions d'associacions de pares d'alumnes de primària i secundària, de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya i de les organitzacions Rosa Sensat i Moviments de Renovació Pedagògica -agrupats en el Marc Unitari de la Comunitat Educativa-, van valorar ahir en roda de premsa que el curs es va iniciar amb "normalitat pedagògica", amb els nens a les aules, però amb protestes al carrer dels docents i les famílies.

Jaume Aguilar, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, va precisar que la comunitat educativa de Catalunya dóna un marge de temps a la consellera Irene Rigau per conèixer els pressupostos de l'any vinent i que, en el supòsit que siguin de nou restrictius, es realitzaran mobilitzacions unitàries, que podrien incloure una vaga.

La comunitat educativa catalana es va reunir amb la consellera el 24 de juliol, en el primer capítol d'un diàleg que s'espera que fructifiqui amb uns pressupostos que "esmenin la plana" de les retallades sofertes en els dos últims cursos, va argumentar Aguilar.

Per això i perquè es vol donar normalitat als alumnes al començament de curs, no van secundar la vaga convocada per la CGT, en considerar que "no era el moment adequat" -van coincidir diversos representants docents-. També van recordar que altres comunitats han vist retallats els pressupostos en educació, pel que les mobilitzacions aquesta tardor a Catalunya podrien coordinar-se amb les d'altres territoris.

Per Montse Ros, secretària general de la Federació d'Ensenyament de CCOO de Catalunya, "serà complicat" que el sistema educatiu pugui suportar la retallada d'uns 3.092 mestres en l'ensenyament públic aquest curs.

De la seva banda, Pere Farriol, representant de la Federació de Pares d'Alumnes de l'ensenyament secundari (Fapaes), va denunciar que "cada vegada es demana més a les famílies i arribarà un moment en què no podrem afrontar" la falta de subvencions, especialment de menjador.

En els últims tres cursos, el govern català ha donat unes 61.000 beques menjador, a pesar de l'increment d'alumnes, uns 30.000 aquest any i uns 20.000 el passat, fet que suposa una disminució percentual molt important, va precisar.