L'Ajuntament de Palafrugell ha imposat una sanció econòmica de 5.000 euros a un veí per una falta greu consistent en una tala d'alzines sense autorització municipal en un espai de sòl no urbanitzable, concretament en el camí vell de Tamariu. L'espai de la tala, a més, es troba dins del paratge Vila-seca i Cap de Gall que, dins del POUM, compta amb l'objectiu de protegir i potenciar el manteniment i creixement d'arbres i arbustos als marges dels camins per reforçar la xarxa de connectivitat ecològica i diversitat paisatgística. A més, sembla ser que els arbres es trobarien en terrenys de titularitat municipal.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Rangel (PSC), ha comentat que la tala la van detectar agents de la Policia Local aquest mes de març. El 6 d'aquell mes, la tècnica de l'àrea va realitzar un informe en què deia que el veí ara sancionat va fer una tala d'arbrat entre el 29 de febrer i el 2 de març en un tram del citat camí vell sense tenir l'autorització municipal. Segons aquest informe, l'actuació del veí va afectar 63 alzines, de les quals 23 van ser talades i la resta va patir una poda "de manera dràstica", de manera que es va concloure que l'impacte era negatiu tant en la qualitat del paisatge com en la funció connectora de la vegetació dels marges i l'estabilitat dels talussos que es pot veure afectada per la disminució d'arbrat.

Per decret d'Alcaldia, el passat 11 d'abril es va ordenar l'obertura d'un expedient sancionador. El 24 d'aquell mes, el veí expedientat va presentar al·legacions en què defensava la seva actuació, segons consta en l'edicte publicat ahir al Butlletí Oficial de la Província: "La poda era necessària per preservar la seguretat dels usuaris del camí; que tenia autorització verbal del Departament de Medi Ambient; que no hi ha hagut ànim de lucre; que la tala s'ha efectuat tal com marca la Direcció General de Medi Ambient; i que els treballs els han efectuat els mateixos veïns vetllant així per la seva pròpia integritat física".

En aquest sentit, Rangel ha manifestat que és l'Ajuntament qui determina la seguretat d'un camí i que, si bé per podar no cal llicència, per talar sí que es requereix una llicència d'obres menors. A més, ha apuntat que normalment se n'informa a l'àrea municipal de Medi Ambient que fa una valoració de la situació, si és necessària o no la tala i com s'hauria d'executar. S'afegeix en aquest cas que els terrenys on es trobaven les alzines són de titularitat pública, segons fonts municipals. En tot cas, el regidor de Medi Ambient també ha precisat que aquests expedients per tales no són un element comú dins de l'àrea palafrugellenca.

El camí vell de Tamariu condueix fins aquesta localitat costanera des de la deixalleria de Palafrugell. Normalment l'utilitzen els propietaris de la zona, però a l'estiu és més transitada.