L'Ajuntament de Lloret de Mar ha rescindit definitivament aquesta setmana el contracte amb l'empresa Escola d'Esport Base del monitor acusat d'abusos a menors, Josep Castiella. La decisió arriba més de sis mesos després de la seva detenció com a presumpte autor dels abusos, ja que es va produir a principis de març. Segons ha confirmat el govern municipal, el detonant han estat les darreres informacions aparegudes als mitjans en què s'ha fet públic l'existència d'un vídeo on Castiella abusaria d'un menor. "Aquest fet genera prou alarma social com per poder trencar el contracte unilateralment", va afirmar el regidor d'Ensenyament, Ignasi Riera.

El regidor va explicar ahir que ja feia temps que volien rescindir el contracte amb l'empresa de Castiella, però que no havien pogut fer-ho per qüestions legals. "Nosaltres des del principi el volíem rescindir, però els serveis jurídics de l'Ajuntament ens van dir que no podíem", va defensar Riera. Segons va explicar el regidor, "l'únic mecanisme legal per trencar el contracte unilateralment era per alarma social". "Ja n'hi havia -va apuntar Riera-, però els serveis jurídics ens deien que no n'hi havia prou per rescindir el contracte". Amb les darreres informacions aparegudes, però, ja ha estat suficient: "Segons ens han dit els serveis jurídics, ara tenim prou força legal per fer-ho", va afegir.

Així, doncs, Riera va explicar que s'ha rescindit definitivament el contracte aquesta setmana i ja ha passat per Junta de Govern Local. "Se li han donat 10 dies per presentar al·legacions, però s'ha demanat que deixi de prestar els serveis immediatament", va afegir el regidor d'Ensenyament.

Cal recordar que gairebé des del primer moment, l'Ajuntament va apartar Castiella de les seves funcions, però la seva empresa ha seguit desenvolupant la tasca amb normalitat durant tots aquests mesos. No tots els grups, però, hi estaven d'acord. Tant bon punt va saber-se de la detenció de Castiella només el regidor Enric Martínez (PP) -a l'oposició- va sol·licitar al govern municipal que rescindís el contracte a l'empresa del monitor fins que hi hagués una resolució judicial ja que entenia que era el més sensat per evitar generar alarma social. Però no es va fer.

Cap al mes de maig, però, l'Ajuntament va anunciar que estava pràcticament feta una cessió del contracte a una tercera empresa, però finalment aquesta no es va fer i ara s'ha rescindit unilateralment. "El contracte era d'ell i l'havia de cedir voluntàriament a l'altra empresa, però no ho va fer", va explicar Riera.

Declaracions el dia 26

D'altra banda, Josep Castiella Escribano haurà de trepitjar el Jutjat d'Instrucció número 2 de Blanes en ser citat a declarar el proper dia 26. Ja hi va anar el passat abril per negar les acusacions de les 12 famílies que el van denunciar per presumptes abusos sexuals a menors. En aquella ocasió encara no es disposava encara de vídeos on s'observés clarament que el monitor infantil realitzava pràctiques sexuals a alguns menors que tenia al seu càrrec.

L'advocat de les famílies, Joan Comas, va demanar aleshores que s'empresonés provisionalment a Castiella però la jutgessa va denegar-la arguïnt que ja s'havien dictat mesures cautelars al respecte. Tanmateix, el lletrat tornarà a sol·licitar l'ingrés a presó del monitor després del vídeo que va trobar la policía i que estava datat del mes de gener, just quan va entrar en vigor el contracte de monitoratge que es va entregar a l'empresa de Castiella.

Per al lletrat de les famílies la "impunitat" amb la que actuava el monitor era "total" i per això també sol·licitarà que es prengui declaració a la directora de l'escola Àngels Alemany, on se suposa que van tenir lloc gran part dels abusos sexuals denunciats per les famílies de 12 infants.

En relació al vídeo de contingut pedòfil, el lletrat de les famílies apunta que també podria haver-se decretat el secret de sumari en el cas fins el dia 26 de setembre -quan declara el monitor- per evitar que el denunciat conegués tot el material que es disposa en contra seva.