L'Ajuntament de Celrà s'ha sumat als municipis que s'han declarat "territori català lliure". Van votar a favor en el ple de dimarts ala nit els regidors de la CUP, iCelrà, i l'Entesa, així com la regidora de CiU Neus Matamala. El portaveu del grup de CiU, Albert Puig, va ser l'únic que es va abstenir i va demanar no entorpir la tasca que està fent el govern de la Generalitat. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), va assegurar que "és una necessitat" i que els ajuntaments han de fer un pas endavant com han fet els ciutadans amb la manifestació de l'11 de setembre o en les consultes impulsades pel moviment independentista.

Per altra part, Santa Coloma de Farners no es va declarar territori català lliure. L'equip de govern, format per CiU i el PSC, va votar contra la moció presentada per ERC, Colomencs pel Canvi i CUP perquè considera que el text és "incomplet" i està presentat de forma "precipitada". L'alcalde, Antoni Solà (CiU), es proclama "totalment independentista" però va demanar calma i anar pas a pas per arribar a l'objectiu final. Per això, va mantenir que aquest tipus de mocions "no ajuden" a sumar adhesions a la causa independentista. Els grups que van presentar la moció van mostrar la seva desil·lusió perquè Santa Coloma no s'hagi convertit en la primera capital de comarca gironina a declarar-se municipi català lliure.

El municipi de Bolvir, a la Cerdanya, va ser el primer ajuntament gironí a declarar-se territori català lliure de la jurisdicció espanyola. L'Ajuntament va aporvar la moció al ple ordinari i convertia també Bolvir en el primer municipi del Pirineu que es declarava independent d'Espanya. La moció, que s'ha aprovat per majoria absoluta en el ple ordinari de la localitat, converteix Bolvir en el primer municipi gironí i del Pirineu que es declara territori català lliure.

Els vots favorables dels cinc regidors de la formació Endavant Cerdanya van ser suficients per garantir que el text, que també insta el Parlament a proclamar unilateralment la independència, tirés endavant. Els dos regidors de CiU no han assistit al ple al·legant motius personals i professionals.