L'Ajuntament de Caldes de ?Ma?lavella sancionarà amb multes de fins a 600.000 euros qui reincideixi en l'expansió del mosquit tigre i posi en risc, per tant, la salut. Aquest insecte tan temut per molts es va detectar al municipi per primera vegada durant l'estiu del 2004 i ara l'Ajuntament hi lluitarà a través d'una ordenança que s'ha aprovat definitivament a principis d'aquest mes i li dóna instruments per castigar aquells ciutadans que permetin que l'insecte es dispersi per Caldes de Malavella.

La gradació de les sancions és un dels trets que crida l'atenció del text de l'ordenança que cerca controlar les poblacions de mosquits. En concret, s'estableixen tres tipus de multes, la més alta és per infraccions molt greus i pot anar dels 60.001 als 600.000 euros, un import molt alt amb què es castigarà aquells que, essent reincidents, produeixin un risc o danys molt greus per a la salut. La sanció també es preveu per aquells casos que reincideixin en fer infraccions greus durant els cinc anys anteriors o, també, que encobreixin infraccions sanitàries greus.

I és que l'altre grau de sanció previst és l'anomenat greu, que preveu multes des dels 3.001 euros fins als 60.000 per actituds que dificultin o impedeixin la tasca d'inspecció als agents municipals i, també, per aquelles accions que suposin una reincidiència d'infraccions lleus de fa dos anys.

Finalment, les sancions menors són les qualificades de lleus i poden assolir els 3.000 euros. Seran per aquells veïns que incompleixen els requeriments previstos però sense que repercuteixin en la salut i, també, per aquelles actidus que són una simple negligència i produeixen un risc sanitari d'escassa incidència.

Pel que fa a la possibilitat de rebre una sanció de fins a 600.000 euros, l'alcalde de Caldes de ?Mala?vella, Salvador Balliu (CiU), destaca que, si bé és una quantitat molt elevada per a qualsevol veí del municipi, és difícil que s'arribi a imposar. Es tracta d'una quantitat que no ha decidit el propi Ajuntament sinó que s'estableix en el model que van utilitzar avalat per la Diputació de Girona.

"Ordenança tipus"

De fet, la proposta d'ordenança tipus en què es basa aquest text de Caldes és el proposat i avalat per la Comissió interinstitucional per a la Prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya, fruit d'un treball de diferents serveis de control de mosquits com el de la Badia de Rosa i del Baix Ter, que treballa intensament a les comarques gironines per controlar l'insecte, diputacions, el departament d'Agricultura i el de Salut.

Les ordenances sobre el mosquit tigre s'han aprovat en la major part de municipis de la Selva i normalment cada any, des de l'organisme de salut de la Diputació, el Dipsalut, es recorda als ciutadans mitjançant campanyes d'informació com frenar l'expansió d'aquest insecte. Cal recordar que s'han d'evitar les aigües estancades perquè hi poden pondre els ous i si no es renova l'aigua en cinc dies, pot néixer una generació de mosquits tigre, tal i com alerta l'ordenança, que també dóna consells i recorda on poden aparèixer.