La crisi econòmica castiga moltes famílies i les d'Arbúcies no són l'excepció. N'hi ha algunes que estan vivint situacions molts difícils que els han portat a dirigir-se als serveis socials municipals. Des del gener, l'Ajuntament ha posat en marxa una iniciativa que consisteix en concedir ajuts d'urgència que els serveixen per pagar alguns rebuts de serveis bàsics i a canvi, l'afectat fa treballs comunitaris i en conseqüència, ajuda a millorar el poble.

Des de principis d'any, l'Ajuntament ha atès deu casos de famílies a qui les companyies subministradores havien amenaçat amb el corresponent avís de tallar-los el servei. Aquests han pogut fer front a pagaments urgents d'entre 30 i 200 euros però abans d'aconseguir-ho, va puntualitzar el tinent d'alcalde i responsable de l'àrea d'Atenció a les persones Jaume Salmerón (EPA) han passat per uns filtres. En concret, cada cas és estudiat pels responsables de Serveis Socials de l'Ajuntament per poder determinar quina és la millor solució.

Tot i això, destaca que "el que és evident és que hi ha casos desesperats que requereixen d'una ajuda immediata perquè hi ha nens petits pel mig o per evitar mals irreparables" però amb tot, "I, no ja com a regidors sinó com a persones, hem de fer el que puguem. Però també té sentit que no sigui d'una forma totalment gratuïta".

Per aquest motiu, a finals de l'any passat i en modalitat de proves es va començar amb aquest sistema de treballs comunitaris a canvi de l'ajut i en veure que era bo, es va decidir iniciar. Pel que fa a la decisió de quin treball comunitari fa qui, el tinent d'alcalde destaca que cada cas s'estudia i per exemple "si a una persona se l'ajuda amb 50 euros, se li demana que faci una tasca petita per a la comunitat, com pot ser pintar o arreglar un banc o que netegi una sala". Alguns exemples de treballs que ja s'han fet hi ha els veïns que per unes hores s'han integrat en un grup de jardiners, han col·laborat en el trasllat de materials, han pintat espais urbans com el Pont Vermell, la tanca perimetral de les pistes de petanca, han reparat rajoles trencades en alguns carrers o polígons, com al carrer de la Riera o al polígon de Cal Xic, o edificis i espais públics com algunes actuacions al cementiri municipal, entre d'altres tasques de millora. L'ajuntament destaca que mentre dura l'activitat, l'assegurança d'accidents municipal cobreix els danys personals dels treballadors i els danys materials.

Quant a la resposta dels beneficiaris de la iniciativa Salmerón remarca la "bona rebuda" ja que el perfil de la gent amb qui s'han trobat sol ser de persones amb problemes econòmics degut a "un autur de llarga durada i sentint-se útils, això els provoca una millora de l'autoestima", destaca. I afegeix que pel què fa als espais millorats, quan els qui han fet els treballs hi passen "a prop, es senten orgullosos de la feina feta". L'objectiu final de la iniciativa és "crear una corresponsabilitat entre ciutadania i comunitat, es a dir, la comunitat t'ajuda i tu ajudes a la comunitat amb diferents actuacions que la milloren" destaca l'edil.