Els representants sindicals de les comarques gironines van lamentar ahir que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) posi a disposició dels ajuntaments "mà d'obra barata" en lloc d'afavorir la creació de nous llocs de treball. Tant Comissions Obreres com la Unió General de Treballadors van assegurar que ocupar aturats a les administracions públiques mentre tingui la prestació d'atur "provocarà situacions perverses". Els dirigents sindicals adverteixen que la normativa dels programes de col·laboració social pot provocar més acomiadaments i que "s'agafin a aturats en perjudici dels que ja treballen als ajuntaments".

El Servei d'Ocupació de Catalunya s'ha acollit a un reial decret de 1982 perquè les administracions puguin ocupar els llocs de treball que quedin buits amb aturats, segons avançava ahir Diari de Girona. La proposta significarà que entre l'administració i el treballador no hi haurà una relació laboral, fet que suposarà que els escollits cobrin la prestació d'atur fins acabar la feina. Aquesta fórmula, que es coneix com "treballs temporals de col·laboració social", serviria per cobrir tasques tan diverses com comptable per a l'Ajuntament, tècnic mediambiental, obres de condicionament de voreres o monitors d'assistència a domicili de la tercera edat. D'aquesta manera, els ajuntaments podrien afrontar la manca de recursos amb aturats que cobrarien de l'Estat.

Arran dels incendis a l'Empordà, la Generalitat ja va anunciar que utilitzaria la fórmula del "programa de col·laboració social" amb la participació de persones a l'atur, per netejar la superfície cremada i prevenir nous incendis. La idea ara es farà extensiva i des del SOC ja se suggereix als ajuntaments que s'hi acullin per cobrir els llocs de treball que se'ls estan quedant buits. Encara que es tractarà de fer una feina, participar en el programa de col·laboració social no generarà una nova prestació d'atur.

Menys formació

La secretària general de la UGT de les Comarques Gironines, Dolors Bassa, va advertir que "recuperar un decret de 1982 no ens sembla correcte, però a més amb aquest sistema no crearà ocupació de cap de les maneres". Bassa va avisar que provocarà un "efecte pervers en acomiadar la gent que està treballant". La dirigent sindical va remarcar que "aquest nou sistema tampoc permet que la gent faci més formació, que hauria de ser un dels objectius".

Dolors Bassa va recordar que "la prestació d'atur és un dret de treball adquirit i és un pas cap a un nou treball, però no per haver de les feines que t'obliguin mentre o cobris". UGT va lamentar que es tracti d'una mesura populista que recull la idea "mentres cobrin almenys que treballin", fet que posa en qüestió el concepte de prestació d'atur.

Tanmateix, la representant de la UGT també es va mostrar preocupada perquè "hi ha molta gent que ja no té prestació d'atur i aquests haurien de ser prioritaris per la Generalitat alhora d'oferir solucions i haurien de ser un dels principals temes de treball".

Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, considera que la decisió d'afavorir la selecció d'aturats "és molt negativa, és una manera de dotar a les administracions de mà d'obra barata". Compte va recordar que hi ha ajuntaments que estan obrint " expedients de regulació o estan suspenent sous" i va afegir que "no s'entendrà que al mateix temps contractin persones en funció de si són aturats". El líder de Comissions Obreres va assegurar que hi haurà "discriminacions entre els aturats perquè, qui tingui més prestació, tindrà més facilitats per fer aquestes feines per l'administració". Per al representant sindical, "és una manera de precaritzar i d'aprofitar-se de les dificultats de la gent" i va afegir que "ja vam mostrar el nostre desacord sobre aquests programes". Va recordar que amb el PP i CiU ja no hi ha taules d'interlocució