Els viatges que organitza l'"Instituto de Mayores y Servicios Sociales" (Imserso) previstos per la temporada 2012-13 pengen d'un fil. Aquesta institució depenent del Ministeri de Sanitat encara no ha planificat les sortides de l'any que ve, tot i que habitualment la gent gran que gaudeix d'aquest servei sol conèixer els destins el mes d'agost. Els beneficiaris estan alarmats perquè l'administració no ha justificat el retard i temen que l'Executiu espanyol estudiï suprimir els viatges. De fet, fonts de Sanitat desconeixen si aquest any podran planificar les sortides, i apunten que tot dependrà de si el Govern de Rajoy aprova les partides corresponents en els pressupostos generals de l'Estat, que es presentaran dijous vinent.

La branca del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat que controla la Imserso va ser clara al manifestar que desconeixia a dia d'avui si les sortides del Programa de Vacances de la Tercera Edat del "curs" 2012-2013 es podrien planificar. La institució va remarcar que les decisions es podrien començar a prendre a partir de dijous, data en la qual el Govern presentarà els pressupostos.

Si la subvenció necessària per posar en marxa aquest servei entra finalment en els comptes de l'Estat, encara haurà de passar pel Congrés de Diputats per la seva aprovació definitiva. Això significa que les sortides de l'any que vé es coneixeran a finals d'octubre o principis de novembre, ja que la contractació de places hoteleres s'haurà de gestionar en 15 dies, previsiblement.

El silenci de l'administració sobre el futur d'aquests viatges subvencionats està generant impaciència als beneficiaris i a les agències de viatge i hotelers. El sector turístic demana notícies clares i tem que el Govern vulgui eliminar un servei que ja va patir una dràstica retallada.

Fa mesos l'executiu del PP ja va anunciar que destinaria 75 milions d'euros als viatges de la campanya 2013, un 28% menys que en la campanya anterior, quan el Govern en va adjudicar 103.

El sector turístic vol concreció

Segons informen aquests dies diverses associacions de viatgers, l'empresa majorista que gestiona els destins de l'Imserso de l'any 2013, Mundosenior (que engloba agències com Marsans, Viajes Barceló, Halcón Viajes i Viajes Iberia) ja ha començat a contactar amb hotels oferint preus retallats a causa de la baixada de subvencions. Ho està fent malgrat la incertesa del ministeri sobre si s'acabarà engegant el programa, i la impossibilitat que té la gent gran per acreditar-se per la campanya de 2013.

Segons informa el portal digital preferente.com per a professionals del turisme, les agències de viatges ja han demanat per escrit al ministeri informació urgent sobre els viatges de l'Imserso. La patronal d'aquest sector considera que "no és normal que a aquestes altures encara no se sàpiga res". Els hotelers acusen el Govern de marejar la perdiu i calculen que, de tirar endavant amb el programa de 2013, la baixada de places rondaria el 17% a Catalunya.

Els usuaris temen a més, que encara que s'acabi ofertant el programa de viatges, el Govern pot retallar encara més les prestacions que fins ara oferia. Segons viajerosonline.com, (una cominitat virtual de viatgers) el Govern pot prendre altres decisions amb l'objectiu d'estalviar, com ara reduir el número de places, augmentar l'import que paga l'usuari o regionalitzar més els destins.