Blanes continua batallant per poder instal·lar grans zones comercials fora de la Trama Urbana Consolidada, és a dir, fora del nucli urbà. El darrer pas del Govern municipal ha estat enviar un escrit dirigit a la Direcció General de Comerç de la Generalitat sol·licitant que es canviï la llei i s'introduexin algunes excepcionalitats que permetin a municipis com Blanes poder acollir aquestes zones comercials. Des de fa anys, el municipi té grans empreses interessades a aterrar a la localitat.

Segons la llei actual, després que Blanes no hagués pogut ampliar la Trama Urbana Consolidada, no pot ubicar grans zones comercials fora del nucli, perquè no és capital de comarca i perquè no té més de 50.000 habitants, que és el límit que es marca. Per tot això, l'alcalde de la localitat, Josep Marigó, ha enviat un escrit a la Direcció General de Comerç exposant les especificitats de Blanes i demanant que es faci una excepció amb municipis com el seu. En concret, Marigó exposa que certament Blanes no és capital de comarca, però "excerceix un paper de capitalitat natural". I, per demostrar-ho, enumera els diferents serveis que presta i que només correspondria a municipis de més de 50.000 habitants i les diferents instal·lacions de caràcter supramunicipal que acull. Així, Marigó parla de la biblioteca comarcal, la caserna dels Mossos d'Esquadra, els jutjats, l'Hospital Comarcal, l'estació de tren i de busos, el port o el CEAB, entre d'altres. I també de serveis com les llars d'infants, el transport públic o el teatre.

Per tot plegat, doncs, demanen un nou redactat a la llei d'ordenació dels equipaments comercials per afegir "un nou supòsit que contempli les peculiaritats d'aquells municipis, similars a Blanes, puguin acollir-se". "Volem que tramitin una modificació amb especificitats a les poblacions que siguin equiparables a capitals de comarca", va expressar l'alcalde.

I és que Blanes fa totes aquestes peticions, perquè des de fa anys té diverses grans empreses interessades a instal·lar-se al municipi, ja que en part aquesta població excerceix de botiga de la Selva marítima, però no pot fer-ho per la normativa vigent. "Des de fa molts anys, el Decatlhon està interessat a venir a Blanes i últimament també tenim empreses del sector del bricolatge que volen venir, però tenim un seguit de traves legals que ho impedeixen", va confessar Marigó.

L'alcalde, però, es va mostrar optimista amb la qüestió, tot i que va alertar que les eleccions al Parlament poden modificar els terminis: "El tema està treballat i parlat amb la Generalitat, per això hem enviat l'escrit, però amb la convocatòria d'eleccions es podria paralitzar", va comentar Marigó.

Finalment, l'alcalde va destacar que si Comerç fes l'excepcionalitat i els equiparés a una capital de comarca ja podrien instal·lar zones comercials fora de la Trama Urbana. En aquest sentit, Marigó va afegir que un dels llocs concrets on es podrien ubicar aquests grans comerços seria la nova Ciutat Esportiva.

Més canvis

Per altra banda, Marigó va explicar que en el ple municipal de demà està previst que es pugui aprovar, si aconsegueix el suport necessari, una altra requeriment sobre les zones comercials. En aquest cas, és per "legalitzar" algunes zones del municipi, ja comercials, que amb la llei omnibús haurien quedat "en un buit legal" i si volguessin donar noves llicències podrien tenir problemes. Per això, requereixen a la Direcció General de Comerç a modificar la Trama Urbana Consolidada, perquè aquestes zones quedin a dins. "No és que volem fer més zona comercial, sinó incloure l'actual que ara és fora de la llei", va explicar l'alcalde.