Dos nens de 5 anys, en edat de cursar P5, no van a classe perquè els seus pares no poden dur-los dels nuclis de Centenys i Vilert on viuen fins a l'escola d'Esponellà. El motiu és la supressió de la línia de transport que, fins el curs passat, connectava aquests nuclis disseminats amb el poble i la incompatibilitat de la jornada laboral dels pares amb l'horari escolar.

El mapa del transport escolar al Pla de l'Estany ha canviat el curs 2012-2013 degut a la implantació del copagament d'aquest servei pel per als ensenyaments no obligatoris, un fet que ha reduït la demanda i, de rebot, el nombre de línies. La situació ha perjudicat directament dues famílies de Centenys -en concret, de Fontsolei- i del barri Caselles de Vilert, en les quals tan sols el pare té carnet de conduir i el seu horari laboral li impedeix portar els nens a classe al matí i recollir-los a la tarda.

L'Ajuntament d'Esponellà ha intentat buscar una solució conjuntament amb el Departament d'Ensenyament, amb la direcció territorial del qual es va reunir divendres; "però no hi ha diners", va resumir l'alcalde, Joan Farrés.

El batlle va explicar que el transport escolar als nuclis d'Esponellà s'ha eliminat perquè el Consell Comarcal del Pla de l'Estany demanava un mínim de 17 alumnes per poder aplicar el preu fixat: 1,50 euros per alumne i dia per part de les famílies i un altre per part de l'Ajuntament. Davant l'obligació de pagar part del cost del servei, l'alcalde va assenyalar que molts pares que comencen a treballar a les 9 del matí han decidit deixar els fills a l'escola abans d'entrar a la feina. Per aquest motiu, la demanda es va reduir a 9 famílies, cosa que encaria el cost i l'aportació municipal, que si hi havia el mínim de 17 alumnes s'havia ofert a assumir l'aportació dels pares. Joan Farrés va explicar que "la majoria, tot i voler el transport, es va mostrar conscient que l'Ajuntament havia de posar una quantitat elevada per tan sols nou nanos i van considerar que no era just, així que van fer un esforç i els porten ells".

Ara bé, les dues famílies de Vilert i Centenys no han pogut coordinar els horaris escolar i laboral dels pares. Els seus fills, dos nens de P5, encara no es troben en l'etapa d'escolarització obligatòria -que comença a Primària-, tot i que ja feia dos cursos que anaven a l'escola d'Esponellà (a P3 i P4).

L'escola, a 10 quilòmetres

Davant la impossibilitat de resoldre el problema del transport, aquestes famílies van informar a la direcció de l'escola que els seus fills no anirien a classe perquè no els hi poden portar. De totes maneres, almenys en el cas de Centenys, els pares intenten matricular el nen a l'escola de Fontcoberta, més a la vora de casa seva que la d'Esponellà, de la qual els separen 10 quilòmetres.