El Departament de Justícia ha realitzat un estalvi considerable en utilitzar un grup de presos per fer el trasllat de l'Audiència i una part dels jutjats al nou Palau de Justícia. I és que la Generalitat volia aconseguir un trasllat a cost zero i es va valer del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, d'on va sortir la idea. Així, del milió d'euros assignats per al trasllat i la compra de mobiliari només se n'han gastat 200.000, gràcies a l'ús de presoners per fer el trasllat i el reciclatge de mobiliari.

Quan jutges i fiscals van saber qui s'encarregaria de transportar tot el material i la documentació, es van alarmar, perquè hi havia sentències, expedients i històries judicials en moltes de les capses que es van traginar. No obstant, la iniciativa no va suposar cap problema, com indica la directora dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Isabel Ruíz, en declaracions a Ràdio Girona. Els presos van estar supervisats en tot moment mentre realitzaven el trasllat, i el risc era mínim atès que les caixes estaven totes tancades i arxivades, de manera que es desconeixia què hi havia al seu interior.

L'utilització de reclusos en règim de semillibertat ha suposat un important estalvi, ja que el trasllat es va realitzar en diverses fases entre el mes de juliol i setembre.

Junta de jutges

D'altra banda, el passat divendres va celebrar-se a Girona una junta de jutges i magistrats on es van acordar tres punts de rellevància: efectuar una crida a les associacions de jutges i fiscals per canalitzar les inquietuds del col·lectiu a tot Espanya; convocar una nova junta per analitzar la situació i concretar "les mesures i actes de protesta" i fer un acte de comunicació a l'opinió pública del que suposaran les reformes previstes en l'àmbit de la justícia que "sotmetran jutges i magistrats al poder executiu", la qual cosa suposa una "injerència".

Els jutges es queixen de les retallades que afecten el col·lectiu així com les reformes previstes, "que suposen un greu obstacle a la independència judicial" perquè l'estatut personal del jutge quedarà sota control del Ministeri de Justícia. A més, consideren que se'ls estan reduïnt drets i posen com a exemple la rebaixa de 18 a 3 permisos anuals per assumptes propis o la supressió de dies addicionals de vacances que es concedien després de 15, 20, 25 i 30 anys de feina. També es queixen perquè hauran de comunicar la baixa des del primer dia de malaltia i reclamen que el Consell General del Poder Judicial es despolititzi.