"Ens encantaria tornar a actuar a Catalunya". Així de clarament es manifestava Ramon Fontseré des del Brasil. L'emblemàtic actor d'Els Joglars ha assumit fa pocs dies el relleu d'Albert Boadella qui, després de 50 anys dirigint la ?compa?nyia, es retira a una segona línia.

Tot plegat, pot propiciar una nova etapa del grup sense el llastre i el rebuig que han provocat aquests darrers anys els seus controvertits posicionaments ideològics.

Sóc un admirador d'Els Joglars. Salvant les distàncies, la meva manera d'entendre i de fer teatre s'ha nodrit més d'una i de dues vegades de les rutilants imatges i creatives històries que Boadella i els seus joglars han posat damunt d'un escenari. Fins i tot, sense compartir a bastament els seus continguts, la lectura dels intel·ligents i divertits treballs literaris d'en Boadella m'han propiciat molt bones estones de gratificant i reflexiva lectura.

Penso que aquest relleu és una bona notícia per a Els Joglars i per als que a Catalunya estimem el teatre. D'una banda, perquè ha de tornar a obrir les bambolines i els escenaris catalans a un grup que fa molt de temps -massa- que no els trepitgen. De l'altra, perquè tant de bo la nova direcció artística en mans de Ramon Fontseré sacsegi positivament la creativitat i les propostes de la companyia, que almenys en els seus últims muntatges començava a tenir un aire de dejà vú.

Pel que fa al nostre entorn més proper, tant de bo puguem veure, doncs, com d'aquí a pocs mesos el teatre de Lloret acull un nou muntatge de la nova etapa d'Els Joglars. Les mides del seu escenari i el seu equipament tècnic no suposaran, en aquest cas, cap problema.

A Blanes, en canvi, al nyap del nostre Teatre Municipal, aquest llegat d'alguns "bons catalans" -com els definiria el president Mas- que governaven la vil·la quan es va construir, difícilment els podrem veure actuar. Fins i tot, quan les esperades obres que han de solucionar humitats i inundacions recurrents ?esti?guin acabades, els muntatges d'Els Joglars, com els de tantes altres companyies, senzillament no hi cabran.