Un home de 36 anys va provocar ahir al migdia una situació d'emergència a l'Ajuntament de Ripoll, quan va amenaçar de llençar-se des d'una finestra de la tercera planta de la casa de la vila que dóna al claustre del monestir de Santa Maria. Carlos José Bueso havia entrat per demanar un pis i en veure que no treia res del personal es va abocar a una finestra amb l'evident intenció de saltar al buit. Davant de la situació de perill, el personal municipal va avisar la Policia Local. De seguida, es va activar el dispositiu d'emergències, cosa que va provocar l'arribada dels Mossos d'Esquadra, els Bombers i els Serveis d'Emergències Mèdiques. Després de mitja hora de negociacions i d'haver pogut explicar als mitjans la difícil situació de la seva família, Bueso va desistir.

A la tarda, la síndica de greuges de Ripoll, Irene Payet, va saber dels fets i va intentar localitzar Bueso. Estava a la plaça del Monestir a l'espera d'una solució per a ell, el seu cosí, la parella del seu cosí i les dues filles de la parella de 2 i 3 anys d'edat. Va ser quan Bueso li va explicar que tots vivien en un habitatge del carrer Bisbe Morgades, al nucli antic. El problema els va sorgir el passat divendres quan se'ls va enfonsar el sostre de la cuina.

Amenaça de ruïna del pis

Quan van saber de la situació de l'habitatge, el municipi els va precintar el pis per amenaça de ruïna. Tot i això hi podien entrar de manera puntual perquè van evitar que els posessin un cadenat. Llavors, els Serveis Socials van oferir al titular del contracte de lloguer de l'habitatge, José Bueso, poder establir-se uns dies en una pensió i els serveis d'un advocat d'ofici per determinar els drets que té sobre l'habitatge.

Llavors va sorgir el problema que la parella que vivia amb Bueso de 28 anys el noi i 26 la noia i les nenes quedaven sense sostre. A partir d'aquí temien que el servei de protecció a la infància els tragués la custòdia de les nenes.

A la manca de sostre, s'hi afegia una difícil situació econòmica. La mare cobra una ajuda social per les filles d'uns 500 euros, però té establert un crèdit amb un banc. El cas és que per causa d'un canvi de compte, el banc li va poder cobrar els 500 euros i la dona es va quedar només amb 30 euros a la llibreta.

Per més gravetat tant Bueso com el seu cosí tenen dificultats de salut. Bueso pateix un trastorn de la personalitat i el seu cosí va en cadira de rodes per causa d'una caiguda.

Durant tota la tarda, la síndica i les agents socials van buscar una solució a la família. Ripoll disposa d'un habitatge per a emergències d'aquest tipus, però ja està ocupat.

Mentre feia companyia a la família, la síndica es va adonar de l'arribada a l'Ajuntament de l'alcalde, Jordi Munell (CiU), i va córrer a trobar-lo. Segons ella, l'alcalde li va dir que "estic telefonant i no en vull saber res".

La síndica va considerar que no són maneres de respondre-la. Va definir l'actitud de l'alcalde de manca de respecte a la figura de la síndica de greuges. Va anunciar que avui parlarà de la situació de la família de Ripoll a la Cinquena Trobada Estatal de Síndics i Defensors Locals a Barcelona.

La síndica estarà al grup de treball que tractarà les accions d'ofici referents a l'exclusió social.

El divendres farà una ponència sobre el paper de les sindicatures en temps de crisi. Payet exposarà el cas de José Bueso com a exemple de la difícil situació social.

Al vespre Irene Payet va comprovar que Bueso, la parella i les nenes eren fora de la plaça. Va indicar que suposava que els havien trobat una solució almenys per la nit immediata.

L'augment dels problemes econòmics en les famílies ripolleses ha provocat un comunicat públic dels Serveis Socials del Ripollès, els quals es qualifiquen de "desbordats". Expliquen que hi ha 66 famílies sense cap ingrés i que no obtenen resposta a les peticions d'ajuda. Indiquen que se senten responsables, però no poden donar respostes a tantes necessitats.