L'Agència de Salut Pública dóna per tancat el brot de legionel·la de Blanes després d'haver esperat 20 dies (el doble del període d'incobació màxim de la malaltia) sense cap cas nou i des de la desinfecció de les torres de refrigeració de les dues fàbriques infectades, que es va fer el 14 de setembre. L'episodi, doncs, acaba amb 17 casos en total, dels quals encara queda una persona, un veí de Blanes de 54 anys, ingressada a la UCI de l'hospital Josep Trueta de Girona, en situació estable i pronòstic reservat. La investigació ha conclós que la calor de finals d'agost i el vent han estat claus per fer proliferar la bactèria a dues fàbriques de la localitat i extendre-la després pel barri de la Plantera, on hi ha els casos.

Els primers malalts dels quals l'agència en va tenir coneixement van ser tres turistes holandesos que estaven allotjats al càmping La Masia. Això va fer que en un primer moment es tingués la hipòtesi que l'origen es trobava a les instal·lacions del càmping. I els següents casos, tot i que no eren del càmping, hi havien anat. Així, la primera hipòtesi encara era possible, tot i que des de l'agència ja es començava a sospitar amb un altre focus. I llavors ja van aparèixer nous casos que no tenien relació amb el càmping i que es localitzaven a la Plantera. En aquest moment s'inicia la investigació per trobar torres de refrigeració sospitoses, segons va relatar el director de l'agència a Girona, Lluís Picart.

Cal destacar que la legionel·la és una bactèria que creix en les conduccions d'aigua a temperatures altes i se sol multiplicar als culs de sac de les canonades o en racons d'aquestes. Entra per via respiratòria a través de les gotes d'aigua que hi ha a l'ambient, té un període d'incubació de dos a deu dies i causa una pneumònia (infecció de les vies respiratòries). Hi ha dues maneres d'infectar-se: de baix risc, quan has de tenir un contacte directe amb una instal·lació (dutxes, piscines, aspersors...) i que és el cas del càmping; i d'alt risc, quan la bactèria es propaga per torres de refrigeració que fan emissions de vapor a l'atmosfera i poden infectar molta més població.

Un cop es creu que la infecció no és al càmping només, l'agència va marcar un radi de més d'un quilòmetre a l'entorn del barri per buscar possibles orígens del brot i va senyalitzar les quatre instal·lacions amb torres de refrigeració que podrien haver fet emissions. Ràpidament, se'n van descartar dues, perquè es trobaven massa lluny i perquè es van revisar i no podien ser. Així, doncs, en quedaven dues de sospitoses, que són les de les fàbriques que finalment han donat positiu: Nylstar i Rodhia, properes al barri. Segons el director, les fàbriques tenien al dia tots els controls i les desinfeccions fixades per normativa. Tant el càmping com les fàbriques es van desinfectar immediatament.

Vent i calor

La investigació de l'Agència ha conclòs que les altes temperatures provocades amb l'onada de calor del 20 al 24 d'agost van fer que la legionel·la, que es devia trobar en uns nivells gairebé imperceptibles ja al càmping i a les dues fàbriques malgrat els controls, augmentés de manera molt destacada i proliferés. "Aquestes temperatures eren òptimes pel seu creixement", va destacar Picart, que va afegir que sense l'onada "no hagués passat res". Però això no explicava totes les dades.

Segons va explicar Picart, quan el càmping i les fàbriques ja havien donat positiu, els va sobtar que durant una setmana (entre el 3 i el 10 de setembre) no hi haguessin casos. I això va fer sospitar que hi havia algun element més que propagava el bacteri. Aquest element era el vent. Així, Picart sentencia: "El calor actua predisposant la legionel·la i el vent predisposant l'expansió". Segons l'agència, doncs, va afectar a aquest barri i no una altra zona al voltant de les fàbriques, perquè el vent bufava de muntanya a mar i enviava la bactèria a la Plantera. Però hi ha un petit turó entre les fàbriques i el barri que feia de pantalla, de manera que el fort vent era el que feia que arribés fins a la zona de vivendes.

Picart va agrair la col·laboració de l'Ajuntament i va afirmar que un "cop tancat el cas" caldrà veure què va passar exactament a les empreses perquè malgrat els controls hi havia legionel·la.