Els sindicats de l'ensenyament Ustec·STEs, CCOO, FETE-UGT i Aspepc-SPS han denunciat que, gairebé un mes després de l'inici de curs, hi ha uns 2.000 interins i substituts menys que treballen. Pel que fa a les comarques de Girona, els representants dels docents calculen que aquest octubre hi ha uns 300 professionals sense contracte i la majoria dels que en tenen és en condicions de precaritetat laboral.

La portaveu de la Federació d'Ensenyament de CCOO, Montserrat Ros, va assegurar ahir que l'octubre de l'any passat hi havia uns 14.000 professors substituts i interins amb feina, mentre que en l'actualitat en són poc més de 12.000. Això fa que, de mitjana, hi hagi una substitució sense cobrir a cada centre.

Davant d'aquesta situació, els sindicats ahir van reclamar que es torni a substituir les baixes des del primer dia i que les substitucions siguin pel total de la jornada de la persona de baixa i no del 85%. Per exigir aquests canvis, dilluns faran una concentració coincidint amb el Dia del treball digne docent.

Els sindicats van tornar a alertar de l'afectació a l'atenció a l'alumnat que suposa no cobrir les baixes fins el desè dia, mesura implantada pel govern espanyol que s'està complint estrictament -segons van assegurar- tot i que la consellera Irene Rigau va afirmar que no ho faria així. Els sindicats van afirmar que els centres tenen de mitjana una substitució sense cobrir. Abans dels canvis introduïts pel govern espanyol, van explicar que s'havia aconseguit que les substitucions es fessin com a màxim dos dies després que el professors titular agafés la baixa.

En general, van criticar que aquesta mesura, sumada a d'altres com l'augment d'una hora lectiva, ha provocat que aquest octubre hi hagi uns 2.000 professors interins i substituts menys contractats. Ros va afirmar que a principis d'octubre del 2011 hi havia 14.000 persones amb contracte i que un any després aquesta xifra és d'uns 12.000, tenint en compte totes les tipologies de contractes.

Els sindicats van alertar del "desgavell" que aquesta situació provoca als centres i els efectes negatius que té en l'atenció als alumnes, especialment als que tenen més dificultats i als d'atenció especial, segons va dir la portaveu de FETE-UGT, Anna Montero.

També van reclamar que es deixin de fer contractes per al 85% de la jornada i es tornin a contractar els substituts pel 100% de la jornada de la persona que substitueixen. La consellera va anunciar aquesta mesura a principis de curs defensant que era per contractar més gent. Els sindicats, però, van negar que això estigui passant: "hi ha uns 2.000 substituts menys que fa un any i estan contractant més barat", va dir Ros.

Els sindicats han calculat que l'estalvi que suposa aquesta reducció de les jornades és de 5 milions, una quantitat que la portaveu d'Ustec·STEs, Rosa Cañadell, va considerar que demostra l'actitud "garrepa" del Departament d'Ensenyament, perquè no justifica el mal que va assegurar que s'està generant en el sistema.

Els sindicats van explicar que les especialitats on s'estan contractant més interins i substituts són Matemàtiques i Anglès; tot i apuntar que els nomenaments d'enguany a 3 d'octubre anaven pel número 18.696, mentre que el mateix dia de l'any passat s'havia cridat fins el 46.745.

A Secundària és pitjor

Les especialitats amb més dificultats de contractació per substitucions són Filosofia, Psicopedagogia, Dibuix, Música, Educació Física i Història a Secundària i Primària i Educació Especial. Educació Infantil és l'especialitat on les llistes d'interins tenen una major mobilitat, mentre el professorat de Secundària és el més perjudicat.