L'alta gastronomia gironina serà la gran protagonista de la sessió d'aquesta tarda del San Sebastián-Gastronomika, un dels certàmens de cuina més prestigiosos del món. Cuiners de quatre dels millors restaurants de les comarques gironines presentaran ponències al Palau Kursaal de la ciutat basca, en la segona jornada d'un saló que va començar ahir i que s'allargarà fins dimecres.

La presència gironina a Sant Sebastià l'obriran Paco Pérez, del Miramar de Llançà, i Fina Puigdevall i Pere Planagumà, de Les Cols, d'Olot, els dos restaurants gironins amb dues estrelles a la Guia Michelin. Curiosament, Pérez, Puigdevall i Planagumà ja van intervenir dilluns passat, dia 1 d'octubre, en unes jornades sobre cuina i ciència a la universitat nord-americana de Harvard. Al Palau Kursaal donostiarra, i en l'apartat del Congrés dedicat a l'«Alta cuina creativa», el xef del Miramar hi presentarà la ponència «Imaginació furiosa», mentre que la intervenció de Puigdevall i Planagumà ha estat batejada «Sintetitzant l'entorn».

Després d'aquestes dues ponències li arribarà el torn al trio format per Mateu Casañes, Oriol Castro i Eduard Xatruch, els tres antics cuiners d'El Bulli de Roses que han posat en marxa el restaurant Compartir a Cadaqués. «La normalitat extraordinària» és el títol de la seva intervenció.

La participació gironina en la jornada d'avui del San Sebastián-Gastronomika la tancarà Joan Roca, el cuiner d'El Celler de Can Roca de Girona, l'únic restaurant de les comarques gironines amb tres estrelles a la Guia Michelin. També en l'apartat d'«Alta cuina creativa», Roca hi oferirà la ponència «Èxtasi perfecte».

Però encara hi haurà més presència de la gastronomia gironina, al certamen donostiarra. Dimecres a la tarda, en l'apartat dedicat a «Pastisseria de restaurant», Jordi Roca, d'El Celler de Can Roca, hi farà la presentació «El carro, els gelats». I també intervindrà al Congrés el tercer dels germans Roca, Josep, que dimarts a la tarda hi presentarà la ponència «Harmonies i contrastos 2012», en la qual donarà a conèixer els seus maridatges de vins i cuina per a aquest any.

Precisament Josep Roca, juntament amb l'antic cap de sala i copropietari d'El Bulli de Roses, Juli Soler, i Ferran Centelles, que havia estat sommelier del restaurant de Ferran Adrià, han format part del comitè tècnic de la programació del certamen dedicada especialment al món de la sala i el vi.

Com és habitual, pel saló hi passaran alguns dels millors cuiners del món: René Redzepi, Juan Mari Arzak, Pedro Subijana, Carme Ruscalleda, Michel Troisgros, Michel Bras, Alex Atala, Pierre Gagnaire, Josean Alija, Quique Dacosta, Martín Berasategui, Dani García, Albert Adrià, Andoni Luis Aduriz, Massimo Bottura...