Els darrers dies, la carretera dels gironins, la carretera que molts hem d'utilitzar si no volem seguir pagant peatgea l'autopista, és a dir, la N-II, torna a ser notícia. Abans que res, vull felicitar l'excel·lent equip dels de TV3 Girona per la feina feta, que no va entrar en el periodisme groguenc que el tema podia haver comportat per les nombroses víctimes que ha anat provocant la carretera al llarg dels anys. Ans al contrari: va ser un relat dur i real, com la vida mateixa.

Varen tocar tots els factors, començant pel més important, les víctimes, però no es van deixar temes com ara l'econòmic o el "passotisme" que senten els de l'Ebre per avall cap als de l'Ebre per amunt, o sigui, els catalans. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ho explicava en una entrevista fa pocs dies a RAC1; a Madrid no estimen els gironins, només cal veure la N-II. El cert és que sembla un despropòsit i, per acabar-ho d'arrodonir, ja han anunciat que la prolongació que es preveia no es farà. Per si tot això no fos poc, també ha sortit al programa d'en Cuní l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, explicant que té un tram de carretera que és autopista i que no continuarà; per tant, la pregunta és: i ara, què se'n farà?

Els millors, però, els de la comarca de la Selva que, com diuen els espanyols "ni cortos ni perezosos" -en un català més col·loquial potser hauríem de parlar d'atributs masculins?-, encapçalats pels seu president, Robert Fauria, van agafar l'AVE o l'avió (ho desconec) i primer se'n van anar a Madrid a veure com està la situació. És de suposar que, al comprovar que el més calent era a l'aigüera, van decidir presentar una denúncia contra l'Estat per l'endarreriment de les obres i els problemes ocasionats.

Després de repassar l'estat de la qüestió només em vénen al cap dues conclusions: No sé com acabarà, però el que sí sé és que cal fer alguna cosa. Ho dic perquè el més preocupant de tot és que estic convençut que si preguntes a algun membre del govern de Madrid per aquella carretera nacional que travessa Girona de Nord a Sud, segur que et contesten: Nacional qué?