Llagostera, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Tossa de Mar, Caldes de Malavella i Vidreres van iniciar l'octubre de l'any passat les primeres converses per impulsar mesures d'estalvi a través de la gestió comuna d'alguns serveis. Tot i que la previsió no era a curt termini, els ajuntaments destaquen que ja s'ha pogut compartir material i s'ha començat a impulsar la promoció turística, mentre que els esforços se centren ara en mesures d'eficiència energètica.

La crisi econòmica i la retallada progressiva de les ajudes per part de l'administració central i dels governs autonòmics als municipis han provocat que aquests hagin hagut de buscar fórmules alternatives per seguir oferint serveis de qualitat als seus habitants, sense que això els suposi un augment significatiu de les despeses. Un exemple d'aquestes mesures, la qual ja hi ha molts municipis que estan mirant de posar en marxa d'una manera o altra, és la de compartir serveis. Ara fa tot gairebé un any es van iniciar les converses per la creació d'una mancomunitat de nou municipis que abarquen tres comarques diferents, amb l'objectiu de gestionar alguns serveis de forma conjunta per aconseguir un objectiu final, com és l'estalvi.

Llagostera, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Tossa de Mar, Caldes de Malavella i Vidreres, abarcant territori del Gironès, la Selva i el Baix Empordà, i amb potencial per arribar a més de 85.000 habitants, van iniciar l'octubre de 2011 les primeres converses per estudiar de quina manera es podia ser més eficient a l'hora de gestionar alguns serveis com poden ser l'enllumenat públic o els equipaments.

Durant 12 mesos, i amb la premissa que s'estava treballant per recollir els fruits a mitjà i llarg termini, les trobades han anat encarades cap a dos eixos, tal com explicava l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria. D'una banda, s'ha treballat per impulsar una promoció turística conjunta, aprofitant les zones de costa, així com les zones de les Gavarres i de l'Ardenya. S'ha treballat per crear rutes per oferir als turistes entre els nou municipis, així com amb la idea de crear una exposició en la que els diferents membres de la mancomunitat podrien anar a exhibir els seus productes i promoure la seva zona.

D'altra banda, també s'han produït ja diverses reunions per tractar l'eficiència energètica. La principal proposta que es preveu entre alguns d'aquests nou municipis és la d'estalviar en la factura de l'enllumenat públic, creant una central de compres que redueixi els costos. Els pobles ja han fet auditories sobre el consum que fan i per veure fins quan es pot arribar a reduir, i està previst que abans de final d'any es produeixin més reunions per tal de començar a posar en pràctica les mesures que s'acordin.

Primers passos

Tot i que l'objectiu no és treballar a curt termini, durant aquest any ja s'han tirat endavant les primeres mesures d'estalvi compartint alguns serveis. Per exemple, segons explicava l'alcalde de Llagostera, s'ha començat a compartir el material i mobiliari per a les festes majors i actes, ja siguin cadires, tarimes o altres materials. «Pot semblar insignificatiu, però s'aconsegueix estalviar, perquè sinó tot això s'ha de llogar».

De fet, Santamaria va explicar que tot i que no hi ha xifres concretes, aquest any es poden haver arribat a estalviar al voltant de 6.000 euros amb aquestes mesures.

D'altra banda, tal com reconeixien Santamaria i l'alcalde de Cassà, Enric Bagué, també s'estan mantenint converses per arribar a acords per compartir alguns equipaments, com pot ser la piscina coberta de Cassà, que ampliaria així el seu servei a més municipis.

«A nosaltres ens va bé perquè podem oferir el servei prop del municipi, i a ells els va bé perquè va més gent a la piscina», explicava l'alcalde de Llagostera, que va explicar que també s'està estudiant com es pot ampliar la cobertura a altres municipis i amb altres equipaments.