Dos veïns de Palau-saverdera, Joan i Marc Ayter, pare i fill, van descobrir a l'abril un nou dolmen que fins ara no havia estat localtizat i que un equip d'arqueòlegs ha certificat que es tracta d'un element prehistòric. És el catorzè monument megalíltic del qual es té constància dins el terme.

El dolmen està situat en una finca rústica de difícil accés entre el rec del Mas Ventós i el rec de l'Arbre Sec. En Joan i en Marc van veure el 22 d'abril una llosa de grans dimensions a una certa distància mentre caminaven per la carrerada que porta del nucli urbà cap al Mas Ventós. Es tractava d'una mena de barraca d'olivar curiosa. Segons ha informat l'Ajuntament, la llosa que havien vist de lluny era el sostre de la construcció, però hi havia una altra gran llosa que feia de fons i una altra llosa que formava parcialment una de les parets laterals. La resta de la barraca estava feta de pedra seca. Els dos veïns, davant l'angle pràcticament de 90 graus que formaven la llosa lateral i la llosa de fons, i les grans dimensions de les tres parets, van pensar que estaven davant d'un dolmen que en algun moment s'havia reconvertit en barraca.

Per tal d'esbrinar-ho, van fer diverses fotografies que van enviar a arqueòlegs per saber si es confirmava el que ells penasven. Segons ha informat l'Ajuntament, el 24 de setembre, dos membres del Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l'Arquitectura Rural i Tradicional (Geseart), Josep Tarrús i Enric Carreras, van visitar la barraca i van confirmar que es tractava d'un dolmen.

L'Alt Empordà és una àrea rica en patrimoni megalític. Molt d'aquest, com el localitzat a Palau, ha estat al territori des de fa milers ?d'anys, en algun cas reutilitzant-lo per altres finalitats. Cada un dels monuments que es localitza, es documenta i es posa en valor.