Per sorpresa i inesperadament, com sol fer les coses l'administració, amb la diferència -remarcable- que per una vegada ha sigut a fi de bé. Les queixes dels empresaris turístics catalans respecte a la doble càrrega que els suposaria aplicar la taxa turística i carregar-li després l'IVA (amb el seu increment) no han sigut en va. Ahir mateix, a darrera hora, el Govern català va decidir que la taxa inclourà l'IVA en el preu final, una mesura que suposarà un estalvi en el sector turístic però que, parlant clar, significa que ho pagarà l'administració catalana. Per aquest motiu ha hagut de rebaixar a la meitat les expectatives, i els 100 milions d'euros que s'havien de recaptar amb la taxa, seran finalment només 50. Ahir, els empresaris no amagaven la seva satisfacció pel gir que ha donat la situació, impensable tot just 24 hores abans.

La taxa turística que ha d'entrar en vigor el pròxim 1 de novembre inclourà en el preu final l'IVA aprovat per l'Estat, per evitar així l'impacte d'aquest augment aprovat per l'executiu espanyol. La normativa espanyola vigent obliga a incloure dins la base imposable de l'IVA tots els tributs que gravin la prestació d'un servei.

D'acord amb el reglament que desenvolupa la taxa turística, es cobraran 2,5 euros als turistes que s'allotgin en hotels de cinc estrelles i embarcacions de creuer; 1,25 euros a Barcelona i 1 euro als hotels de quatre estrelles i quatre estrelles superior i 0,75 per a la resta i 0,5 euros per a la resta. Per tant, la quota varia entre 0,5 euros i 2,5 euros per persona (IVA inclòs.... des d'ahir), amb un màxim de set dies, i està determinada pel tipus d'establiment i ubicació. Segons el Govern el 91% dels establiments turístics catalans -no estem parlant únicament d'hotels, sinó que hi entren també apartaments, cases de turisme rural i càmpings, a més de creuers- corresponen a la franja baixa de l'impost.

Aquesta nova figura tributària entrarà en vigor a partir del proper 1 de novembre i aportarà a la Generalitat 50 milions d'euros, que es destinaran a nodrir el fons de foment del turisme, creat per finançar polítiques de promoció, preservació i desenvolupament de les infraestructures i les activitats turístiques a Catalunya. Això significa que la Generalitat ha rebaixat a la meitat les seves expectatives de recaptació per la posada en marxa de la taxa turística, que segons s'havia dit eren de 100 milions d'euros. La sensible disminució d'ingressos s'explica precisament perquè farà front a la part de l'IVA que els empresaris deixaran de pagar. La taxa grava l'estada en un establiment o equipament turístic.

Els menors de 16 no pagaran

Els menors fins a 16 anys i les estades subvencionades per programes socials d'una administració pública d'un estat membre de la UE quedaran exempts d'abonat la taxa. En el cas dels creuers, només pagaran l'impost aquells que s'estiguin més de 12 hores al port. Aquestes mesures, tanmateix, ja estaven previstes i no van constituir cap sorpresa per als afectats.

Amb aquesta taxa, el Govern destaca que Catalunya s'equipara a bona part de les principals destinacions turístiques d'arreu del món que ja l'apliquen, com els Estats Units, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Bèlgica, els Països Baixos, la República Txeca, Hongria, Suïssa, Croàcia, Eslovènia, el Marroc, Egipte, el Japó o Tunísia. Tanmateix, la comparació no és del tot exacta, ja que com recordaven ahir alguns empresaris, alguns d'aquests països tenen efectivament taxa, però no l'apliquen els hotelers -cosa que crea mala imatge- sinó el municipi o el propi país almoment d'entrar-hi. I a més en la majoria s'aplica a tot l'estat, cosa que evita diferències entre unes zones i altres, com passarà a l'estat espanyol, on l'única comunitat que l'aplicarà serà Catalunya.

D'altra banda, el reglament estableix també que el 70% dels diners recaptats a Catalunya seran per a la Generalitat i el 30% restant anirà a parar a les administracions locals, amb excepció de Barcelona, on la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat es repartiran els ingressos al 50%.

Sorpresa de darrera hora

Empresaris turístics de les comarques de Girona consultats ahir per aquest diari reconeixien que la mesura adoptada a darrera hora els ha agafat completament per sorpresa. Cal recordar que tot just el dia anterior Joan Domènec Abad, subdirector general d'Ordenació Turística, va reunir-se amb més d'un centenar d'empresaris turístics gironins per explicar-los la propera aplicació de la taxa, sense que en cap moment sortís a la llum ni la possibilitat que aquesta absorbís l'IVA. I això que les queixes dels empresaris per haver d'assumir els dos tributs feia temps que duraven. Precisament dins del sector no es descarta que reunions com la de dilluns o com les que els representants del sector han mantingut amb Artur Mas i alts càrrecs de la Generalitat hagin servit per fer entendre a l'administració que si no tirava enrere podria perjudicar greument el turisme, un dels pilars de l'economia en aquests moments de crisi. De les presses amb què s'ha pres la mesura en parla de manera suficient un detall: ahir al migdia la directora general de Turisme va mantenir una conversa amb representants dels empresaris gironins i no va ni esmentar res del que hores després es va fer oficial.

Lluís Torrent, directiu de la Confederació Empresarial de Turisme de Catalunya, valorava molt positivament la decisió del Govern,«no només pels diners que estalvia, sinó per la imatge que donaríem a l'exterior», i anunciava que ja no presentaran l'informe vinculant a Hisenda demanant la supressió del'augment del'IVA. Sí que seguiran treballant, va avançar, perquè l'any vinent la taxa s'apliqui per parella i no per individu.

Per la seva banda, Jesús Pastor, de l'Associació d'Hostaleria Girona Radial, criticava la poca informació que durant tot el procés s'ha ofert als empresaris. Tanmateix, es mostrava satisfet per l'anunci d'ahir, mostrant-se sorprès «pel canvi que hi ha hagut en només 24 hores».