El GreenEdge és, després del totpoderós Sky, l'equip ciclista que ha guanyat més etapes aquest any. És un grup molt jove destinat a fabricar futures estrelles i recentment ha escollit la Clínica Bofill com a centre per a qualsevol valoració i assistència mèdica dels seus corredors. Per què un equip protour (la màxima categoria del ciclisme) amb tants guanyadors en les seves files escull una ciutat com Girona per confiar-li els seus assumptes mèdics?

La resposta té nom propi. Es diu Arturo Cerdán i és un osteòpata consagrat en el món de la medicina de l'esport. La seva experiència i credencials l'han erigit com a coordinador mèdic d'equips com el Garmin i ara el GreenEdge. Per les seves hàbils mans passen els corredors d'aquests grups, com Jack Bobridge o Michael Albasini (guanyador de la Volta a Catalunya). Però també d'altres ciclistes més reconeguts com Ryder Hesjedal (guanyador de l'últim Giro d'Itàlia), George Hincapie, escuder de l'ara defenestrat Lance Armstrong.

Cerdán tracta tots aquests ciclistes a la Clínica Bofill de Girona, però les seves tasques no només es limiten a l'osteopatia. Qualsevol necessitat d'assistència mèdica, des d'un mal de panxa fins a una operació, passen pel seu filtre. I ell deriva el cas a l'especialista de torn de la Bofill perquè el resolgui. Gràcies a aquest sistema, desenes de professionals sanitaris gironins tenen sota la seva responsabilitat part de la salut de corredors que en uns mesos s'estaran entrenant per al Tour de França, o la Vuelta espanyola.

De mitjana, es calcula que a la Clínica es fan 4 o 5 operacions anuals, però el nombre de visites que els corredors fan a Girona sota la supervisió de l'osteòpata és força més alt. Si el problema mèdic d'un ciclista que és a Bèlgica no és urgent, aquest es desplaça a Girona per ser visitat. Fins i tot ciclistes nord-americans han organitzat vols expressament per fer-se visitar pels especialistes d'aquí.

Territori privilegiat

Però, per què Cerdán és a Girona i no a París, Roma o Houston? La seva resposta és tan simple com lògica: carreteres secundàries en bon estat, climatologia òptima, varietat de vies, infraestructures, qualitat mèdica i (sobretot) de vida. Això explica en part que el Garmin tingui el 100% del seu equip a Girona. I també que Armstrong s'establís en una majestuosa casa al carrer de la Força a principis d'aquest segle.

La situació geogràfica i el nivell de vida han resultat ser pols d'atracció de ciclistes a les comarques gironines, que al seu torn han propiciat l'arribada de Cerdán, procedent de Suïssa, arrossegant encara més competidors d'alt nivell. Molts ciclistes, contents amb l'assistència mèdica rebuda a Girona, han fet córrer la veu a companys de professió, de manera que pràcticament tots els ciclistes d'elit paren a la província almenys un cop a la seva vida, com si d'una Meca del ciclisme es tractés. Alguns només vénen a veure l'osteòpata i se'n van. Altres, decideixen quedar-se per la zona i entrenar-s'hi, a més de la visita de rigor amb Cerdán.

Segons afirma l'osteòpata, "Girona és una ciutat que els encanta. S'ha creat una dinàmica molt positiva, ja que una cosa ha portat a l'altra. La dita "Si vols malalts a un poble, posa-hi metges" es pot aplicar perfectament aquí". Per Cerdán, molts ciclistes troben en les comarques gironines un lloc gairebé únic a tot Europa que satisfà pràcticament totes les seves necessitats. És, ara per ara, la capital mundial del ciclisme.