L'aprovació inicial de la modificació del Pla general d'ordenació urbana que afecta a la zona de ronda Monestir i la riera de Canaleta, coneguda com a Sota Monestir, ha rebut 20 al·legacions. El ple de l'Ajuntament ho va aprovar el 25 de juny passat per tal de reordenar aquest espai de 25.000 metres quadrats, on s'inclouen horts urbans i recs medievals. El nou planejament ha comptat amb una dura oposició d'entitats i particulars agrupats sota la fórmula de la plataforma Salvem Sota Monestir, i a dia d'avui compten amb més de 1.000 signatures que donen suport a la protecció de l'última zona verda per urbanitzar a Banyoles, situada entre el Barri Vell i els de Mas Palau, Canaleta i Can Puig.

El 15 de novembre va finalitzar el període d'exposició pública i el balanç final és d'un total de 20 al·legacions, corresponents a 14 propietaris de la ronda Monestir i la riera Canaleta, 1 al·legació d'una entitat, 2 al·legacions de particulars i 3 dels grups municipals a l'oposició. Cal dir, però, que els partits que n'han presentat les xifren de forma diferent. Es tracta de Junts per Banyoles, que van anunciar haver presentat 15 al·legacions; la CUP, amb 10 i ICV, 19. Segons fonts de l'Ajuntament, això és deu a que es comptabilitzen els actors que presenten les al·legacions mentre que el que presenta cadascú es considera com a 'escrit d'al·legacions'. La xifra total podria superar les vint en cas de rebre'n per correu administratiu.

En un comunicat de l'Ajuntament, s'explica que la modificació puntual vol "actualitzar" i "reordenar" Sota Monestir, un sector que inclou horts municipals, un parc urbà de protecció de la riera Canaleta, el manteniment d'un vial que enllaci el nord i el sud de la ciutat com a continuïtat del carrer Joan XXIII, així com la redacció d'un Pla Especial de recs. El consistori afegeix que també s'inclou la normativa per a la protecció i conservació d'elements amb valor històrica i patrimonial, com ara rentadors, molins i ponts.

L'oposició a aquest nou planejament

Entitats i particulars es van unir sota la Plataforma Salvem Sota Monestir per tal de reivindicar els valors paisatgístics, ambientals, de patrimoni històric, culturals i socials. Alerten del perill que aquest nou ordenament posi per damunt de tot els interessos urbanístics i "especulatius" en tractar-se de l'última zona verda pendent d'urbanitzar-se. També van denunciar la falta de diàleg i d'un procés participatiu "real" i fins i tot van demanar que es fes una consulta popular i que l'Ajuntament fes marxa enrere. En aquest sentit, van endegar una campanya d'informació amb un manifest i amb una recollida de signatures, que a dia d'avui supera les 1.000 adhesions.

Un altra dels punts que es demana és una "visió més global" de la planificació que passa per treballar primer amb el Pla General abans que aquest pla parcial. El planejament urbanístic de la zona de Sota Monestir modifica el pla general del 1984, i s'ha d'incorporar posteriorment al nou POUM que s'està elaborant per regular la ciutat. El pla del 1984 ja definia el sector de Sota Monestir com a zona urbanitzable, però fins ara encara no s'ha desenvolupat. Aquest sector comprèn unes 25 hectàrees entre la riera Canaleta i la ronda Monestir, que constitueixen l'última zona de sòl urbanitzable de Banyoles on encara no s'ha edificat. En total, hi ha 114 propietaris afectats.

Un cop finalitzat el període d'al·legacions, l'equip de govern -format per CiU i el regidor no adscrit Jordi Bosch- haurà d'estudiar-les i decidir com les resol. L'Ajuntament ja ha dit que no ho volen tractar amb presses i que no compten tenir-ho llest aquest 2012.