El sector del suro assegura que el 90% de les alzines sureres adultes afectades per l'incendi que va assolar la comarca a finals de juliol comencen a mostrar signes de regeneració. Les flames van cremar al voltant de 14.000 hectàrees de les quals 4.500 corresponien a boscos d'aquests arbres. Els experts que fan un seguiment d'aquesta comunitat -i que ja van alertar de la capacitat de regeneració d'aquesta comunitat- han detectat rebrots especialment a la zona de la Jonquera, Darnius i Agullana.

Segons expliquen des la iniciativa CORK -iniciativa d'institucions i patronals del sector i dedicada a promoure els taps de suro- han aparegut brots verds a les copes i a les branques. Un símptoma de que l'arbre segueix viu i que quan s'extregui la capa de suro cremada es podrà continuar amb el procés de regeneració natural. «Això es deu a que el teixit vascular de l'arbre va continuar treballant malgrat el foc ja que el va protegir la capa ignífuga que suposa el suro», explica el portaveu de la iniciativa, Sergi Sabrià. En aquest sentit, assegura que un cop es tregui aquesta primera capa es podrà comprovar l'estat i així assegurar que l'arbre pugui proporcionar noves capes de suro. Per la seva banda, el responsable de Medi Ambient de CORK i de l'Institut Català del Suro (Icsuro) afirma que les causes són la regeneració parcial dels nutrients del sòl i les pluges que hi ha hagut darrerament. «El rebrot és molt visible a la zona de la base de les alzines cremades, on apareixen noves plantes que en un o dos anys podrien oferir un tronc llenyós», afegeix.

De fet, els estudis realitzats demostren que una capa de suro de més de dos centímetres pot protegir les alzines dels focs més agressius. Això juntament amb l'alta capacitat de rebrotar, els converteix en una de les espècies millor adaptades als incendis.