L'inici de curs escolar i la polèmica pel menjador escolar al municipi de Vilobí d'Onyar que va acabar amb el Departament d'Ensenyament fent-se càrrec de la gestió després que no hi hagués un acord entre pares i el Consell Comarcal, que és qui gestiona la majoria de centres. L'episodi va planar ahir en el ple de l'ens comarcal, on es va aprovar, per una banda, el canvi de forma de prestació d'aquest servei i, per l'altra, el plec de clàusules del nou concurs pel menjador pels propers vuit anys.

L'equip de govern de CiU i ERC es va quedar sol defensant el seu model que passa, com va recordar el president Robert Fauria per "mancomunar serveis" i, per tant, per seguir gestionant el màxim possible de menús escolars. Un punt que va suposar un enfrontament entre l'oposició i govern.

Els grups opositors van recordar constantment durant el ple el conflicte que va viure l'escola Josep Madrenys de Vilobí a principi de curs i de fet, segons va relatar el portaveu d'ICV, Josep Romaguera, en el cas del nou plec de clàusules que regirà durant vuit anys el servei que ara es farà a partir d'una concessió, "es tanca la porta al fet que petites empreses o cooperatives del territori es puguin fer càrrec dels menjadors". Un punt en el qual també va coincidir el grup d'ISelva i que segons el portaveu, Joan Colomer, suposa que el "Consell vulgui tenir el màxim d'escoles i, en canvi, no té cap ganes ni voluntat política de canviar". Per part del PP, el conseller Enric Martínez també va criticar la situació i demanar què passa amb aquelles escoles que ara compten amb el servei gestionat per les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) des de fa temps.

I finalment, ja en un altre àmbit, el PSC va fer especial insistència en la necessitat d'abolir un terme del plec de clàusules: el pagament per avançat del servei de menjador per part de les famílies. El seu portaveu, Martí Nogué, va criticar l'informe que se li havia facilitat per part de l'àrea tècnica d'Ensenyament per argumentar-li aquesta necessitat per part del Consell. I és que pel socialista dir que "el cobrament per avançat dels rebuts és una situació generalitazada i d'implatació majoritària al llarg del temps" no és un argument vàlid i per això va lamentar la voluntat política de fer aquest canvi. Finalment, Nogué va lamentar que es consideri una "eina de finançament" el pagament dels menús per part de les famílies quan en canvi, l'ens comarcal "paga els ajuts a final de mes".

Per part de l'ens comarcal, la consellera d'Ensenyament, Natàlia Figueras, va recordar que en aquests moments gestionen 47 centres de la comarca i que el canvi de modalitat -passar de contracte a concessió- es realitza amb la voluntat de donar un millor servei així com d'esmenar els errors que s'hagin produït amb el temps. I pel que fa a cobrar amb antelació Figueras va ressaltar que és una política que es porta fent perquè té avantatges i dirigint-se al portaveu del PSC va dir-li que "si no hi està d'acord, per molts informes que li fem, sempre estarà en contra".

Quant a la possibilitat de gestió de les AMPA, hi ha un capítol del plec de clàusules que té en compte la subcontractació i com també va destacar el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, és així com es pretén donar respostes als centres que es vulguin afegir als menjadors del Consell. La situació inversa, és a dir que passi a mans de les AMPA directament tal i com va recordar el president no es preveu tot i que la consellera d'Ensenyament va dir que "farem el que digui el Departament d'Esenyament" en tot moment.

"Pagaments ?dubtosos"

Un altre punt destacat del plenari va ser la denúncia que va fer ISelva al final del plenari al torn de precs i preguntes. El seu portaveu Jaume Salmerón va destacar que l'empresa Clece, subcontratada pel Consorci de Benestar social de la Selva per fer l'atenció domiciliària estaria pagant els treballadors les hores que fan de més "per sota del què marca el conveni i a més, són hores que no estan reflectides en nòmina i per tant, sense assegurar". El president, Robert Fauria, va destacar que el Consorci es troba en aquests moments amb tensions de tresoreria degut del retard de pagament de consistoris i es va comprometre a mirar de solucionar si és així, el què va denuncair el grup d'ISelva.

La Selva: territori català lliure

L'últim punt del plenari va ser la moció per declarar el Consell "Territori, català lliure i sobirà" que va comptar amb retrets entre PP i ERC de protagonistes. Amb tot, es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, l'abstenció del Millor, ICV i PSC i els vots en contra del PP i d'un regidor socialista.