S'impulsarà "una fiscalitat més verda on es penalitzarà a qui faci les coses malament i per tant qui meny recicli, pagarà més", amb aquestes paraules es va expressar ahir el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, en el transcurs de la XII Jornada del Cercle d'Infraestructures a la Costa Brava que va tenir lloc a Begur.

Tost ha confirmat que la xifra de residus generats es va reduir en un 3,39% durant el 2011 tot i l'augment de població que va experimentar Catalunya l'any passat. A més, va afegir que la xifra continua davant durant el 2012 i se sitúa en 1,48 quilos per habitant i dia. Inversament al que ocorre amb el reciclatge, que ha passat del 20 al 40% en la darrera dècada.

El director de l'Agència Catalana de Residus assegura que malgrat la crisi no es poden baixar les exigències ambientals, i que caldrà implicar als ciutadans, operadors i institucions per ajustar les despeses d'explotació per situar-lo entre 55 i 65 € per tona tractada, una tercera part del que actualment costa.

En la jornada també hi va participar el president del grup GBI Serveis -empresa de recollida i tractament de residus que opera a la demarcació-, Gustavo Buesa, i que es farà càrrec de la gestió de la nova planta de tractament de resdius que entrarà en funcionament a Lloret de Mar l'abril de 2013 i que tractarà els residus generats a la comarca de la Selva i part dels produïts al Baix Empordà i el Gironès.

Buesa va reconèixer les dificultats que tenen per trobar finançament per algunes de les instal·lacions previstes en altres punts de la província i va avançar que alguns projectes s'hauran de replantejar per aquest motiu i a causa també la reducció de residus que ha provocat la crisi.

D'altra banda, el president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, va explicar la tasca que l'organisme està realitzant en depuració d'aigües brutes i subministrament d'aigua potable al litoral de Girona al temps que va indicar que en els municipis costaners que depenen del turisme no es pot rebaixar els nivells de qualitat assolits perquè aniria en detriment de la seva economia.