La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va assegurar a l'homenatge a Lluís Companys que es va fer al coll de la Manrella, que si Espanya no ha suspès l'autonomia catalana és perquè té por de la reacció internacional i de la Unió Europea.

Forcadell va sostenir que no hi ha gaire diferència entre l'Espanya actual i la que fa 78 anys va empresonar el govern català i, anys després, va afusellar el president de la Generalitat, Lluís Companys. «Sabem fins on és capaç d'arribar l'Estat Espanyol», va afirmar Forcadell, que va dir que vol «advertir» els catalans perquè no abaixin la guàrdia ni «subestimin l'enemic». Forcadell va participar a l'homenatge al President Màrtir que es va fer ahir al coll de la Manrella, a la zona fronterera entre Catalunya i la Catalunya Nord, per on van marxar els exiliats republicans que fugien de la Guerra Civil i la dictadura feixista del General Franco. Aquest homenatge es va convertir en un clam independentista.

Els organitzadors de l'acte van convidar Carme Forcadell, l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, i l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis Ximenis, a intervenir davant els assistents a l'homenatge.

Tant la presidenta de l'ANC com els alcaldes de Sant Pere de Torelló i Arenys de Munt van recordar «la valentia» del president Companys i van assegurar que és «molt significatiu» que tant França com Alemanya s'hagin disculpat per haver entregat el president als franquistes mentre que Espanya encara no ha anul·lat la sentència «injusta» contra Companys. Els alcaldes de la Vajol i Agullana van fer d'amfitrions.