L'empresa Acciona s'ha situat en una millor posició amb vistes a obtenir amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL), després que l'oferta presentada per la companyia hagi obtingut una puntuació global de 87,73 sobre 100, bastant superior a l'aconseguida per Aigües de Barcelona (Agbar), amb 51,25 punts.

Les ofertes presentades a la Generalitat per obtenir la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) difereixen en el preu i les condicions tècniques, i mentre Acciona ofereix un preu més assequible per al consumidor final, Agbar ha fet una proposta tècnica més sòlida, van informar fonts coneixedores del procés.

D'aquesta manera, Acciona ha ofert que la tarifa mitjana de l'aigua sigui de 0,7088 euros per metre cúbic -1.000 litres-, a arribar en un termini de dos anys, mentre que Agbar ha ofert que el preu ascendeixi fins a 0,79 euros per metre cúbic i que aquesta tarifa s'apliqui des del pròxim any.

L'oferta d'Agbar, tot i això, gaudeix de més valoració tècnica, amb 20 punts respecte dels 13 punts d'Acciona.

En total, però, Acciona ha obtingut una puntuació total 36 punts superior a la d'Agbar en la licitació per ATLL, la principal companyia proveïdora d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona, que la Generalitat pretén privatitzar.

L'òrgan encarregat de la contractació va procedir ahir a obrir els sobres amb les ofertes econòmiques de les empreses interessades, que previsiblement coneixeran el nom de la guanyadora el mes de novembre vinent.

El grup presidit per José Manuel Entrecanales ofereix cobrar el metre cúbic d'aigua a 0,7088 euros, mentre que Agbar ha fixat un tarifa de 0,79 euros, IVA a part.

Fonts d'Acciona van assenylar que aquesta diferència de 0,08 euros suposa per als ciutadans un estalvi anual 17,1 milions d'euros, la qual cosa, multiplicada pels 50 anys de vigència de la concessió, es traduiria en un estalvi de 855 milions. Acciona també es compromet a cobrar la nova tarifa a partir de l'any 2015, mentre que la companyia presidida per Ángel Simón proposa fer-ho a partir de 2013.

La privatització de la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) comportarà un possible augment del rebut de l'aigua d'entre un 10,75% i un 23,4% de mitjana a l'àrea metropolitana de Barcelona, segons es desprèn dels preus actuals i de les ofertes presentades per Acciona i Agbar per aconseguir l'empresa pública. Actualment, i després que en l'últim any i mig s'hagin decretat fins a tres augments successius el metre cúbic d'aigua costa una mitjana de 0,64 euros.

Les dues companyies presenten també ofertes diferents en l'àmbit del manteniment de l'ocupació.

Així, Acciona es compromet a mantenir tota la plantilla d'ATLL durant 580 mesos, és a dir, durant les cinc dècades de vigència de la concessió, mentre que Agbar garanteix no fer fora ningú durant cinc anys.

Per a la Generalitat, aquesta privatització implica un desemborsament inicial de 300 milions d'euros, al qual s'afegirien altres 700 milions durant el termini de 50 anys que es preveu que duri la concessió.

En un principi, la Generalitat pretenia captar una quantitat inicial de 400 milions d'euros i altres 600 milions durant el període que durés la concessió d'ATLL, que ha multiplicat per set el seu deute des de 2005 fins a situar-la en uns 663 milions d'euros.

Recentment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va reconèixer que el procés de privatització d'ATLL es realitza "amb dolor", però que és necessari per quadrar els comptes públics de la Generalitat, que ha ingressat fins ara el 7,8% dels 888 milions que tenia previst captar en privatitzacions.

Per la seva part, el Grup de Defensa del Ter i la Plataforma «Aigua és Vida» denuncien en un manifest que la gestió pública de l'aigua a Catalunya està en procés de "malvendre's i hipotecar-se per diverses generacions".