Primer entrebanc de les famílies dels menors que van denunciar el monitor de Lloret Josep Castiella Escribano per abusos sexuals. L'advocat Joan Comas -que representa la major part de les famílies- va rebre ahir la desestimació de la jutgessa a la petició formulada per tal de prendre declaració a la persona que exercia de directora de l'escola Immaculada Concepció l'any 2010 i a l'actual directora del col·legi Àngels Alemany, on van passar la major part dels abusos denunciats i on es presumeix que s'hauria gravat el vídeo en el qual apareixeria el monitor agredint sexualment un infant.

El lletrat assegura que recorrerà la decisió i treu ferro a l'assumpte apuntant al fet que probablement la jutgessa ha desestimat la petició de forma temporal donada l'allau d'exploracions a menors que encara s'han de practicar. En aquest sentit es mostra convençut que ambdues directores acabaran declarant en un futur en relació amb aquesta causa.

Es tracta de dos testimonis clau. La primera perquè podrà donar una explicació sobre què va motivar prescindir dels serveis del monitor i la segona perquè haurà de donar comptes de com resulta possible que, presumptament, es produissin els abusos sexuals a l'interior de l'escola i li passés a tothom per alt.

Avui fa exactament un mes que la jutgessa va decretar presó provisional comunicada i sense fiança per al monitor de Lloret després que aquest fos citat a declarar per segona vegada i negués que era la persona que apareix en el vídeo agredint sexualment un menor el 4 de gener de 2012.

El resum del cas

L'assumpte dels presumptes abusos sexuals va esclatar el passat 6 de març, quan un menor va arribar a casa informant als seus pares que el monitor li havia tocat els genitals. Tot i això, es remunten anys enrere, fins i tot la família del menor que va morir apunyalat a Lloret l'estiu del 2011 també sospitava del monitor.

El 12 d'abril següent el monitor és citat a declarar al Jutjat d'Instrucció número 2 de Blanes i nega tots els fets que se li van imputar.

A mitjan agost, els agents autonòmics entreguen al jutjat un informe pericial on consta l'enregistrament que Castiella Escribano hauria fet amb el seu telèfon mòbil el 4 de gener de 2012 -dos dies després d'iniciar el contracte de monitoratge subscrit amb l'Ajuntament- i en el qual s'observava una agressió a un menor. El 26 de setembre la jutgessa va decretar presó provisional.