dissabte Castanyes autòctones

L'Associació de Propietaris del Montseny començarà aquesta tardor a vendre castanyes. Ho faran de forma modesta, posant al mercat quatre mil quilos, però amb la intenció d'arribar l'any que ve a tot Catalunya. Notícies com aquesta, o com l'aprofitament de fustes per produir bioenergia o taxes per agafar bolets en determinats boscos privats... poden contribuir -poc però quelcom més que ara- a afrontar el preocupant abandonament dels boscos. L'escassa rendibilitat fa que la frondositat vagi guanyant terreny i que cada any sigui més dificultós abordar un problema, gruixut sobretot per un risc d'incendis més elevat i alarmant cada any que passa.

diumenge Societat de parvulari

A Lloret de Mar efectius de l'Ajuntament van estar alertant la gent que s'acostava davant de mar dels perills de les onades. Ho va fer fins ben entrada la nit. No obstant això, una dona va morir al ser engolida per una onada mentre passejava i observava el temporal.

Fa anys que es debat fins a quin punt l'administració s'ha de responsabilitzar de les accions individuals. En els darrers 30 anys hem anant imposant a les administracions un seguit d'atribucions que durant segles eren responsabilitat de l'individu. Hem millorat amb aquest model de la societat de parvulari, que destina recursos públics per contrarestar la falta de responsabilitat d'alguns?

dilluns Aturats invisibles

Hi ha una cosa pitjor que no tenir feina... ser un aturat invisible. Un estudi que s'ha fet a Girona demostra que a aquesta ciutat hi ha 2.237 aturats més del que diuen els registres oficials d'ocupació. Diu també aquest estudi, que una tercera part de les famílies viuen amb menys de 1.500 euros mensuals. Si les dades de Girona estan corrompudes, quina és la proporció del drama? Quin és el veritable atur a Catalunya? I, a falta de respostes, una última pregunta: s'amaga expressament o és una mostra més d'incompetència governamental?

dimarts El BOE o res

L'Estat ha anunciat per tercera vegada que adjudica les obres de desdoblament de la N-II entre Sils i Caldes de Malavella. Però el setembre la ministra Pastor ja ho havia anunciat dues vegades. Per desgràcia la paraula dels polítics cotitza avui al mateix nivell que el Guaraní del Paraguai.

Aquesta vegada l'anunci arriba a través d'una nota ministerial però, malgrat que sigui per escrit, un vell periodista em deia fa anys, amb raó, que: "a Espanya la paraula no té valor i res es pot donar per fet fins que no surt al BOE i sempre llegint la publicació fins al final, que no hi hagi alguna trampa".

dimecres De primera mà

El conseller d'Interior, FelipPuig, ha rebut al seu despatx tres de les prostitutes de la comarca de la Selva que es queixen perquè asseguren que els Mossos d'Esquadra les persegueixen per multar-les. Felip Puig s'ha compromès a corregir algunes actituds... si és que són incorrectes.

La trobada entre Puig i les prostitutes no hauria de ser una simple anècdota. Mentre no es corregeixi legalment aquesta anomalia, no estaria malament que la Generalitat impulsés més trobades de diferents departaments (no cal amb consellers) per intentar millorar la vexant i grotesca situació d'aquestes noies, que és el que realment importa.

dijous Projecte fantasma

Algunes consideracions sobre la resurrecció del polèmic projecte Fluvià Marina, Fluvià Nàutic; ara Illa del Fluvià. La primera i concloent consideració és que no es farà. L'actual Govern, que serà el futur, amb retocs nombrosos i substancials, no està per a la labor que s'hi faci res. Una segona consideració és que s'han d'aclarir les acusacions que fa el promotor, Víctor Latorre, que assegura que va comprar el paratge perquè l'alcalde de Sant Pere Pescador del moment, el conseller del PTOP del moment i el director dels Aiguamolls de l'Empordà del moment, li van dir que el projecte podria tirar endavant. Nega que ho fes pensant que podria treure diners especulant amb indemnitzacions. Latorre vol recuperar els 12 milions que diu que va pagar. Això s'haurà de resoldre als tribunals. Però tot apunta a un farol amb tota regla. Un projecte fantasma, que només existeix a Internet (a la Generalitat ni s'ha lliurat) per alterar els ecologistes i crear un estat d'ànim favorable a negociar una sortida.

divendres Sumant osques

No sé si les dades impressionen a aquestes alçades ningú. Algunes més que altres, suposo. La que ha donat avui la Pimec és esgarrifosa. Des que va començar la crisi (fixada l'any 2007), han tancat 4.500 petites i mitjanes empreses de les comarques de Girona. En quatre anys, s'han destruït 30 mil llocs de treball. I el més dramàtic de tot plegat és que tot apunta que aquest 2012, la crisi haurà sumat centenars d'osques més.