El llogater del Cafè Royal, Josep Matas, va entregar ahir les 3.140 signatures que han recollit per demanar conservar l'emblemàtic espai. Conjuntament amb les firmes, tots els grups de l'oposició de Figueres (ICV, ERC, CUP, PP, PSC i AMC) van entrar al registre una moció reclamant a l'Ajuntament que declari l'històric Cafè Royal de Figueres «Bé cultural d'interès local» amb l'objectiu de protegir-lo i aconseguir que aquest espai amb gairebé 100 anys d'història es pugui conservar. El local està obert des de l'any 1917 i s'ha convertit en el més antic de la ciutat.

Els clients de l'històric cafè fa temps que firmen el document que busca trobar una figura de protecció per a aquest espai però també aconseguir que el consistori obligui la propietat a restaurar i condicionar, com a mínim, els espais deteriorats com ara el saló de jocs -tancat des de fa temps pel seu estat-, la cuina o el soterrani. Tal com va avançar aquest diari el passat 11 d'octubre, els arrendataris denunciaven que la propietat fa molts anys que intenta fer-los fora i que, tenint en compte que el seu contracte acaba l'any 2015, tenen clar que no podran seguir-hi. De fet, creuen que l'amo té la intenció de canviar el tipus de negoci que hi ha i per això temen que l'espai es perdi. I és que per les seves parets hi han passat múltiples personatges il·lustres com Dalí, Carles Fages de Climent, Luis Buñuel, Josep Pla o Antoni Pitxot.

Ara a la seva petició s'hi han afegit els grups de l'oposició que, a instàncies d'ICV, presentaran una moció al proper ple municipal -que ja han entrat a registre- per tal que s'aconsegueixi declarar aquest espai «Bé Cultural d'Interès Local». Al document que es sotmetrà a votació, les formacions també demanen que aquesta declaració es comuniqui també a la Direcció de Patrimoni Cultural de la General per tal que la inclogui al seu catàleg.

Els grups recorden que, des del punt de vista arquitectònic, el cafè conserva intactes pràcticament tots els materials d'inici del segle XX, com el mobiliari, rajoles, terra, taulell en marbre de carrara, miralls, làmpades o vestidors de ferro colat, entre d'altres. Això, diuen, converteix l'espai en «capital passiu de la societat familiar que la regenta i que podria perdre's de no preservar-se en el futur». En aquest sentit, consideren que per la seva història es podria incloure al recorregut històric de la ciutat i, en especial, al dedicat a Salvador Dalí.

L'objectiu és evitar que el cafè quedi en mans de «possibles especulacions immobiliàries o de qualsevol franquícia aliena als interessos arquitectònics, històrics, culturals i socials» de l'espai. de fet, els signants de la petició que ahir es va lliurar la consistori també volen que l'espai pugui recuperar les sales tancades i que aquestes es tornin a obrir a les exposicions, debats i taules rodones que antigament havia acollit.