Comença una nova etapa al sector turístic català i en especial al gironí, que se sent perjudicat enfront del barceloní. L'impost sobre l'estada en establiments turístics, que grava amb entre 0,5 i 2,5 euros les pernoctacions per persona i nit, amb un màxim de set dies, es començarà a aplicar a partir d'avui a Catalunya, amb crítiques dels hotelers. La Generalitat preveu recaptar uns 50 milions d'euros anuals, davant dels cent previstos inicialment, amb la posada en marxa d'aquest impost. Els turistes que s'allotgin en hotels de cinc estrelles pagaran 2,5 euros per persona i nit a Barcelona i a la resta de Catalunya, mentre que els que pernoctin en hotels de quatre estrelles abonaran 1,25 euros a Barcelona i un euro a la resta de Catalunya. A la resta d'establiments hotelers, els clients pagaran 0,75 euros a Barcelona i 0,5 euros a la resta de Catalunya.

El gerent de l'Associació Hotelera Costa Brava, Martí Sabrià, explicava ahir que aplicar aquesta taxa és un "destorb administratiu", entre altres coses perquè els operadors turístics venen el producte com un "tot inclòs" i haver de fer després una factura a part per al client és un "embolic". Alguns operadors voldran que aquest impost se'l factui a ells i després ja veuran si ho repercuteixen al client.

L'objectiu de la taxa és nodrir un fons per fomentar el turisme, mitjançant un impost que hauran d'abonar totes les persones més grans de 16 anys que s'allotgin a un establiment turístic català, excepte les que participin en un programa social que inclogui estada en allotjaments turístics.

Una queixa dels hotelers gironins és que mentre el preu dels hotels de Barcelona triplica o quadruplica els preus del litoral, la diferència de la taxa amb prou feines és del 20%, en molts casos. El gremi considera la taxa "mal feta" i creu que caldrà ajustar algunes coses, però es mostra pessimista sobre que acabi desapareixent, ja que suposa una injecció econòmica per a l'administració pública.

El 70% dels diners recaptats a Catalunya serà per a la Generalitat i el 30% restant anirà a parar a les administracions locals, amb excepció de Barcelona, on la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat es repartiran els ingressos al 50%. Aquesta és una altra de les queixes d'alguns hotelers gironins, ja que per exemple la comarca del Baix Empordà recaptarà uns vuit milions d'euros anuals per aquest concepte, que voldrien que servís per millorar coses de la zona i per això els agradaria administrar-lo.

Per la seva banda, el president de l'Associació Càmpings Girona, Josep Maria Pla, mostrava preocupació: "És complicat gestionar-ho i realment no ajuda la ?desestacionalització, ens estem encarint i això ens fa perdre competitivitat", i opina que la taxa hauria d'haver-se aplicat de manera gradual, primer a Barcelona, i després a la resta de Catalunya.

El president de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas, assegura que, com a mínim aquest any, serà el propietari qui assumirà el cost de la taxa, perquè moltes places ja estan ocupades i ara no poden augmentar el preu al client.