El mal estat de la N-II a les comarques gironines obliga els Mossos d'Esquadra a fer-hi més controls del que seria habitual. Només enguany, aquesta carretera acumula ja 100 accidents amb víctimes, dotze morts i dinou ferits greus. El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, va admetre ahir que la situació en què es troba la via no és, ni de bon tros, la desitjable. «La N-II és un problema i té alguns trams realment perillosos», va indicar Belenguer. Per això, de manera recurrent, les patrulles de Trànsit hi porten a terme controls de tota mena (de drogues, d'alcohol, de velocitat o de pes) per garantir la seguretat dels conductors que hi circulen.

Pont de Molins, a l'Alt Empordà, quilòmetre 762,5 de la N-II. Diversos agents dels Mossos d'Esquadra fan un control específic de furgonetes i camions lleugers. Aprofitant que una rotonda dóna accés a un dels carrers del poble, els agents fan apartar els conductors d'aquests vehicles de la calçada i els dirigeixen fins on han instal·lat una bàscula mòbil. Un cop allà, els Mossos demanen la documentació als conductors, els fan la prova d'alcoholèmia i controlen la mercaderia. A més, fan passar per damunt la bàscula els eixos de les furgonetes i camions, per vigilar que no sobrepassin el pes màxim autoritzat.

Durant les tres hores i escaig que dura el control, els agents enxampen diversos conductors per diferents irregularitats. Tenir la ITV caducada, portar més pes del permès, portar algun dels llums trencat o -fins i tot- traginar tot de ferralla al seient del copilot són algunes de les infraccions que acaben en multa.

Aquest és un dels controls que, de manera recurrent, els Mossos d'Esquadra porten a terme a peu de la N-II. També se'n fan d'alcoholèmia, de drogues o de velocitat. Fins aquí, res de sorprenent, si no fos perquè la situació en què es troba aquesta carretera -i l'elevat trànsit que hi passa a diari- obliguen els agents a fer-hi més controls del què seria habitual.

De fet, a poca distància d'on els Mossos han fet el control, aquest passat cap de setmana un home va quedar ferit greu. La víctima circulava amb un turisme i va xocar frontalment contra un camió frigorífic. L'accident va obligar els Mossos a tallar el trànsit en tots dos sentits de la marxa a l'alçada del quilòmetre 761 de la N-II.

Punts negres

De punta a punta de la demarcació, la traça de la N-II concentra autèntics punts negres. Trams amb obres empantanegades (a la comarca de la Selva) i d'altres que pràcticament no tenen voral (com el cinturó de ronda de Figueres) són l'estampa d'aquesta carretera per on, dia a dia, circulen més de 30.000 vehicles de mitjana.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, en el que portem d'any a la N-II ja s'han registrat 100 accidents amb víctimes, dels quals vuit han estat mortals. En total, des de gener i fins ara, dinou persones han quedat ferides greus mentre circulaven per aquesta carretera, i dotze han mort. Arreu de la demarcació, aquest 2012 hi ha hagut 38 persones que han perdut la vida a la carretera. Si es treuen percentatges, les dades parlen per elles mateixes: una de cada tres víctimes ha mort a la N-II.

Entre els accidents més greus de l'any en aquesta carretera hi ha el que va tenir lloc la nit del 21 de febrer a l'alçada de Figueres. Cinc persones van morir i quatre més van quedar ferides (dues d'elles, greus) quan van xocar frontalment una furgoneta i un camió.

La N-II, un problema

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, va admetre que la situació actual de la N-II és «un problema», que obliga el cos policial a incrementar el número de controls que es fan a la via. "Per garantir la seguretat dels conductors, a l'hora de muntar-los es fa especial incidència en aquells trams més perillosos i que concentren més accidents, i donem una especial importància a la N-II", va precisar el comissari. En el que portem de 2012, en el global de carreteres gironines, els morts per accidents de trànsit s'han reduït en un 13,6%. Entre gener i finals d'octubre del 2011 hi va haver 44 víctimes mortals; aquest any, han estat 38.

Arreu de la demarcació, aquest any hi ha hagut 148 accidents amb víctimes que han perdut la vida (38 persones) o bé que han quedat ferides greus (157).