des de la Cambra de Comerç de Girona s'ha presentat un estudi realitzat a 159 empresaris de la demarcació per conèixer l'estat actual de la conjuntura econòmica. En l'aspecte positiu pugen les exportacions. A l'altre costat de la balança, davallada de facturació, nombre d'empleats i inversió. Res de nou, cap novetat digna d'un titular important.

Possiblement per aquesta manca de dades rellevants, ha generat molt més soroll mediàtic les declaracions del president de la patronal, Domènec Espadalé, afirmant que els treballadors gironins han de mentalitzar-se que "cal treballar més i cobrar menys". Per si encara no n'hi hagués prou Espadalé va explicar que encara hi ha persones que rebutgen feines per haver de treballar durant el cap de setmana o per motius de mobilitat. En una situació com l'actual, amb prop de 60.000 desocupats a la demarcació dels quals 17.000 ja han esgotat totes les prestacions i els subsidis, em sembla una temeritat deixar anar una afirmació d'aquest tipus.

Hi ha xifres sobre aquesta pressumpta manca de cultura de treball dels gironins? La Cambra té dades sobre les persones que han rebutjat feines per negar-se a treballar els caps de setmana? I no em val l'anècdota. Fer de casos puntuals una declaració institucional és passar-se de frenada si no és té res més que els comentaris d'alguns empresaris.

I fins i tot en aquests casos puntuals, també seria interessant conèixer totes les dades per valorar si el treballador s'ha negat a treballar més dur cobrant menys o, simplement, que no es vol convertir en un esclau, explotat per l'empresa per sobre dels límits permesos per la legislació i la decència.

La declaració demagògica d'Espadalé mostra una falta de sensibilitat amb els milers de persones que fa mesos o anys que busquen feina i no en troben i, el que és més greu tractant-se del president de la Cambra de Comerç de Girona, deixen entreveure un desconeixement real del mercat laboral que, per cert, del qual no formen part només els empresaris.

Convido Espadalé a apropar-se a una oficina de l'INEM i veure les places de feina que ofereixen. Que m'avisin que vindré a cobrir la notícia. Si els ciutadans les rebutgen em retractaré de tot el que he escrit. Ara, si l'efecte és tot el contrari, a algú li hauria de caure la cara de vergonya.