Els sindicats CCOO, UGT i CATAC han denunciat que en el cas del gran incendi de l'Alt Empordà de finals de juliol el nivell d'emergències per a casos així es va activar dotze hores més tard del que va assegurar el conseller d'Interior, Felip Puig, en una compareixença al Parlament. Això hauria permès, diuen, dotar d'un 50% més d'efectius sobre el terreny "dotze hores abans" del que van arribar. Els representants, que acusen el conseller de mentir en aquest assumpte, critiquen la manca d'efectius i diuen que el nivell "M-2" no es va posar en marxa fins a les nou del matí del 23 de juliol i no a les nou del vespre tal com havia dit. El delegat sindical, Víctor Fernández, assegura que és raonable que en un foc d'aquestes dimensions hi hagi "descontrol" però no que arribin tard les dotacions necessàries. D'altra banda, va afirmar que la decisió de desviar el trànsit per la carretera de Portbou, on van morir dos ciutadans francesos, es va prendre sense consultar-ho amb als comandament, segons Ràdio Girona, aquest va ser "l'error més greu".

Els representants sindicals del cos de Bombers van fer ahir un balanç dels dos anys de Felip Puig al capdavant del Departament d'Interior i van voler donar el seu punt de vista sobre l'incendi que va arrasar 13.000 hectàrees a la comarca el passat mes de juliol. Sobre això, van denunciar que el nivell del protocol d'emergència intern del cos es va activar dotze hores més tard del que Puig havia anunciat "en la seva compareixença el passat 30 de juliol". Això, van dir, hauria permès activar un 50% més d'efectius molt abans.

A més, van lamentar que abans de començar la campanya s'havien acordat unes mesures organitzatives que haurien garantit la prevalença de set columnes mòbils -que suposen una vintena de professionals distribuïts en vehicles pesats i lleugers- repartides per tot el territori i de 35 dotacions susceptibles de ser activades en l'espai de temps d'una hora. "Però no s'han aplicat", va denunciar el sindicalista, Miquel Trujillo.

La suma d'aquests factors va provocar, segons van dir, que durant les primeres hores del foc el cos no disposés dels efectius que requeria l'emergència. "Hi havia més de 600 punts calents diferents, entre masos i poblacions amençats per les flames que exigien la presència d'efectius però no van arribar", va afirmar Antonio del Río. Sobre la decisió de desviar el trànsit a la carretera de Portbou, l'emissora assegura que els sindicats consideren que va ser el primer i més greu error i que es va tractar d'una decisió "política" sense comptar amb l'opinió dels bombers i tècnics que treballaven a la zona.

Els sindicats van qualificar de "deplorable" la gestió del conseller durant aquests dos anys. "Només podem dir que li encanta sortir a escena", va criticar Trujillo que, a més, va denunciar que el servei públic d'emergències ha estat durant aquests dos anys "més polititzat que mai". S'havia fet abans, "però ningú havia arribat tan lluny".

Pel que fa a la gestió, els representants dels treballadors -que es van queixar també d'un tracte que els ha assenyalat com a subjectes preocupats únicament per les condicions laborals- van criticar la mala gestió de mitjans aeris, de contractació d'auxiliars de bombers i de la nul·la aplicació de les mesures acordades durant la "catapulta" electoral que va ser per a CiU "la comissió parlamentària d'Horta de Sant Joan. Segons les seves xifres, la conselleria ha contractat novament 11 helicòpters "bombarder" per 150 hores de vol quan "l'experiència demostra que només són necessàries 75 hores per aparell". El cost de cadascun d'aquests vehicles és de 450.000 euros per campanya, si la contractació s'ajustés més a la necessitat de vol real "feu números", va dir Trujillo.

Sobre els auxiliars de bombers, que són peons que col·laboren en la tasca d'extinció, han denunciat que s'han repetits durant l'estiu casos en què aquests efectius no han pogut entrar en acció perquè no hi havia camions. Aquests només poden anar als incendis acompanyats per bombers professionals i transportats per camions conduïts per ells. La contractació de 850 auxiliars després de decidir per motius jurídics que enguany no podrien treballar en els parcs de voluntaris ha provocat que s'hagin hagut de distribuir tots els parcs professionals que no comptaven amb prou bombers per portar-los als focs.