El marro del cafè o els pinyols d'oliva poden acabar amb materials com el plom, el níquel o el crom VI. El grup de recerca en Metalls i Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG) ha desenvolupat una tecnologia que permet reduir metalls pesants mitjançant residus d'indústries agroalimentàries. Aquest projecte és un dels finalistes de Valortec, un concurs de plans de negoci de patents i empreses de base tecnològica que té com a objectiu promoure la transferència de resultats de recerca al mercat.

Concretament, aquesta iniciativa de la UdG consisteix en un mètode de reducció de metalls pesants (crom VI, cadmi, níquel i plom) provinents d'aigües residuals per mitjà de residus provinents d'indústries agroalimentàries com el marro de cafè, el suro, el pinyol d'oliva o la rapa de raïm. Molts d'aquests materials són abocats als rius per aquestes indústries, i esdevenen una forma de contaminació. En aquest sentit, la iniciativa permet donar una sortida efectiva aquests residus. La tecnologia ha estat ideada sota el lideratge de les doctores Isabel Villaescusa i Núria Fiol, i ha estat seleccionada per aquest guardó entre el centenar de projectes presentats a nivell de tot Catalunya.

Valortec és una competició organitzada per ACC1Ó, l'Agència Catalana per la Competitivitat de l'Empresa. Busca promoure la transferència de resultats de recerca al mercat, a través del desenvolupament de serveis i productes amb possibilitats de comercialització. El projecte de la UdG s'ha inclòs en la categoria "Pla de negoci/comercialització de patents/tecnologies" i competirà amb nou tecnologies més. El febrer del 2013 es coneixerà quin d'aquests deu projectes ha estat escollit per rebre el suport d'ACC1Ó per tal de fer efectiu el pla de negoci dissenyat.