Una plaga d'insectes està afectant els castanyers de les comarques gironines. El Departament d'Agricultura va confirmar, a través del Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), l'existència de danys provocats per Drycosomus kuriphilus o vespeta del castanyer, un insecte que cada cop està afectant més arbres productors de castanayes de diverses zones de la demarcació. La situació ha obligat la conselleria a aplicar la normativa europea i delimitar les zones que poden ser afectades abans que la plaga s'escampi per un territori encara més gran.

Les zones infestades engloben comarques com el Gironès, la Garrotxa, l'Alt i el Baix Empordà. Però és a la Selva on la vespeta està malmetent els castanyers amb més intensitat, a causa de la quantitat d'arbres d'aquest tipus que hi ha a la regió. La principal mesura que ha aplicat el Departament d'Agricultura és la d'establir una zona d'observació al voltant de les àrees infectades. A la vegada, la conselleria (seguint directrius tant catalanes com de la Unió Europea) ha establert una zona "barrera" per acabar de blindar el territori. Aquesta última tanca ocupa gran part de la superfície de la província de Girona. Els municipis afectats rebran previsiblement una comunicació de l'administració on s'especificarà les diferents zones en les quals estan inclosos els municipis afectats.

Per primer cop a Catalunya

El Drycosomus kuriphilus és un insecte de la família dels cinípids (vespetes de les gales) originari de la Xina. Va ser detectat per primer cop l'any 2002 a Itàlia, i s'ha vist també en altres estats europeus com França, Eslovènia, Suïssa, Holanda, Eslovàquia, Alemanya... A Catalunya és la primera vegada que es detecta aquest animal.

Els danys més remarcables de la "vespeta" són hipertròfies verdes o vermelloses d'entre 5 i 40 milímetres de diàmetre, que es localitzen als branquillons joves dels castanyers, als pecíols i als nervis centrals de les fulles. El control de les larves mitjançant insectes paràsits sembla ser la tècnica de control més eficaç per evitar la propagació.