La Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha detectat la presència d'un peix globus verinós al litoral de Catalunya. Fins ara, se n'han capturat pocs exemplars. Una de les zones ha estat al litoral del Montsià, ja que uns pescadors de la confraria de Sant Carles de la Ràpita en van pescar mentre feinejaven amb les xarxes.

El peix és semblant a un verat, però amb una bossa a la part inferior. Tot i que la seva toxina s'acumuli a les vísceres -fetge i ovaris-, no es descarta que també n'hi pugui haver a la carn. Si es menja, ataca el sistema nerviós i provoca formiguejos. El Govern ha emès un avís -sobretot, destinat als pescadors recreatius- i demana que, si algú el captura, alerti les autoritats.

El peix globus que s'ha detectat al litoral català pertany al gènere conegut com "Lagocephalus". Es tracta d'una espècie que viu en aigües de l'Atlàntic nord i del Mediterrani, on segurament va entrar a través del canal de Suez.

L'escrit difós per la Generalitat, que s'acompanya amb fotos del peix globus, diu textualment: "Has vist aquest peix? O algun altre que se li assembli? Es coneix com a peix globus. Hi ha constància de la seva presència a Catalunya. És tòxic i molt perillós per a la salut. Està prohibida la seva comercialització".

Segons explica la cap del Servei de Recursos Marins de la direcció general, Rosario Allué, l'avís es dirigeix sobretot als pescadors recreatius. "Les confraries i els professionals ja estan al cas i saben que és tòxic; però aquells més esporàdics o que pesquen per afició el poden confondre amb un altre peix que sí que es menja", concreta.

A l'avís, la Generalitat també demana a tothom qui en pesqui algun exemplar -sigui pescador professional o no- el separi de la resta de captures, el guardi en fresc o congelat i alerti els tècnics de la Direcció General o bé de l'IRTA.

Tal com ha concretat Rosario Allué, aquest avís s'ha emès amb un doble objectiu. D'entrada, per evitar la comercialització o el consum d'aquest peix verinós. Però també amb la voluntat de disposar de més informació sobre l'hàbitat del peix globus. "Són espècies rares i no les pots quantificar; per tant, si anem registrant allà on es troba, podrem veure si es tracta d'un peix estacional, amb pautes de comportament previsible, etcètera", conclou la cap del Servei de Protecció de Recursos Marítims de la Generalitat.