La recessió econòmica té efectes en el volum de les escombraries industrials. Aquest fet, segons la regidora de Medi Ambient, Anna Linares (CiU), ha provocat la demanda de revisió de taxes. "Ens trobem amb casos de sol·licituds de revisió de taxes", va apuntar a la compareixença setmanal dels regidors olotins. "S'ha de dir que molt i en gran mesura s'estimen sempre que la revisió tècnica corresponent hi atorgui el vistiplau", va precisar. La regidora va explicar que "els industrials tenen uns contenidors, que són d'ells, i en funció de la freqüència de la recollida que està relacionada amb el que generen tenen una categoria en l'ordenança de la taxa per a residus municipal o una altra".

Va afegir que "en la mesura que aquesta freqüència de recollida baixa perquè alhora generen menys, els industrials demanen una reducció de la categoria i en conseqüència de la taxa". La demanda va seguida d'una revisió dels tècnics de l'Àrea de Medi Ambient. Va indicar que l'Ajuntament estima un percentatge molt elevat dels recursos presentats per l'Ajuntament i que desconeix els efectes de les revisions en els comptes del municipi.

La crisi, també, ha repercutit en la clàssica presència d'andròmines al costat dels contenidors. Els mobles antics, els electrodomèstics espatllats i les bicicletes velles ara no queden a la vista, o bé perquè són recollits per cercadors de material per revendre, o senzillament ara ja no es deixen tantes coses usades al costat dels contenidors perquè encara es fan servir.

Això no obstant, Anna Linares va apuntar que la presència d'estris inservibles o quasi inútils al costat dels contenidors encara té lloc, sobretot, en determinades zones de la ciutat. "Aprofito per demanar que s'utilitzi el servei de recollida d'andròmines del carrer", va demanar. A més, va recordar que quan cal desfer-se d'un estri voluminós s'ha de trucar l'Ajuntament i el servei de recollida el va a buscar. "No es deixa al cantó del contenidor", va apuntar". La reducció de la producció de residus contribueix al fet que l'Ajuntament d'Olot s'acosti cada vegada més a les indicacions de producció de deixalles de l'Agència Catalana de Residus.

La regidora va fer les indicacions en el decurs de la presentació d'un nou sistema de recollida que ha començat amb l'escampada de 550 contenidors. De fet, la previsió de l'Ajuntament és que el nou sistema acabarà d'acostar Olot als ideals de producció i triatge de deixalles de la Agència Catalana de Residus i de la Comunitat Europea.

L'operació ha començat pel barri del Morrot i es preveu que en el període de 15 dies abasti tota la ciutat. Segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Anna Linares (CiU), l'escampada anirà acompanyada d'una operació informativa. Així, durant tres setmanes, 10 informadors visitaran els domicilis per explicar la posada en servei de la nova aproximació de contenidors. Set dels informadors han estat seleccionats a través del Servei d'Ocupació de Catalunya. Va indicar que "aquests informadors van perfectament identificats amb una armilla negra i a part també porten una carta de l'Ajuntament en la qual s'informa que es duu a terme la campanya i que per tant quan es truca el timbre de cada casa és en aquest motiu". Els informadors regalen adhesius de colors perquè els veïns els puguin posar als dipòsits, on posaran les escombraries triades.

"D'aquesta manera hem aprofitat per donar sortides de feina a gent de la comarca", va explicar Linares.

La idea és que els ciutadans separin els envasos lleugers (brics, ampolles de plàstic i llaunes) de la matèria orgànica.

El nou model de gestió fa preveure una reducció important del volum d'escombraries, per la qual cosa hi haurà una reducció dels dies de recollida. A partir de la totalitat del repartiment dels contenidors, la recollida de la matèria orgànica (restes de menjar-contenidor marró) es farà com ara cada dia, però la fracció de la resta de matèria (contenidors verds) i la dels envasos mitjans (contenidors nous) es farà cada 2 dies. La recollida es farà amb camions amb diferents compartiments.

La compra dels camions, segons Linares, ha suposat una dilatació en la posada en servei del nou model de recollida d'escombraries. L'altra ha estat que la implantació de més contenidors per a la recollida d'envasos mitjans ha suposat, segons Linares, que "en alguns casos ha estat solament pintar i adaptar l'àrea i en d'altres s'han hagut de fer petites obres, algunes de les quals les ha fetes l'empresa concessionària i d'altres s'han fet adjudicacions en base a contractes amb empreses externes".