L'Ajuntament de Palafrugell ha aprovat una sèrie de mesures encaminades a garantir el dret a un habitatge digne a tots els seus veïns i veïnes en cas que es trobin afectats per execucions hipotecàries i desnonaments d'habitatge dins el terme municipal. L'Ajuntament, segons ha acordat la Junta de Govern Local, declara el seu compromís en els casos de desnonament fruit d'una execució hipotecària en residència habitual per garantir que els afectats podran disposar d'un habitatge digne i adequat, segons els que estableix l'article 47 de la Constitució Espanyola, han informat fonts municipals.

Segons l'alcalde en funcions, Albert Gómez, "es tracta de garantir que cap família es quedarà al carrer per una execució hipotecària. La nostra voluntat és utilitzar totes les eines que tenim al nostre abast per protegir aquests casos extrems; hi ha administracions que rescaten bancs, nosaltres rescatarem persones en els supòsits que així sigui necessari".

El govern també ha acordat crear, pel que resta de mandat corporatiu, una taula de coordinació de l'habitatge que integri els diferents grups municipals i les entitats del poble que treballin en temes socials i d'habitatge per tractar la problemàtica de les execucions hipotecàries-desnonaments, la gestió dels habitatges buits i donar compliment a les exigències constitucionals i estatutàries del dret a un habitatge digne.

A més, l'Ajuntament de Palafrugell es reserva la facultat de cancel·lar, amb caràcter immediat, els comptes corrents que tingui oberts i en actiu, amb entitats financeres del municipi que procedeixin a realitzar execucions hipotecàries i desnonaments dins el terme municipal.

D'altra banda, l'Ajuntament ha inclòs en els Pressupostos municipals per a l'any vinent una partida per poder subvencionar l'Impost sobre l'increment del valor del terreny de naturalesa urbana (IIVTNU) en aquells casos d'execució hipotecària en vivenda habitual i posterior llançament, entenent per llançament l'acte pel que es despulla a una persona de la possessió d'un bé immoble en execució d'una sentència dictada per l'autoritat governativa o judicial.