Els representants de sis AMPA d'escoles del Gironès han presentat un requeriment davant la Generalitat per exigir que se'ls aboni un deute de més de 58.000 euros en beques de menjador que, en alguns casos, estan pendents de cobrar des del curs passat. Els pares han presentat una reclamació administrativa i alerten que el següent pas serà denunciar l'impagament davant la justícia. El representant de l'escola Annexa de Girona, Pere Cortada, explica que la situació és "insostenible" perquè han de pagar ells mateixos als proveïdors i els comptes de l'AMPA són negatius. Cortada reconeix que són moments de "tensió social" a les escoles i que cal puntualitat en els pagaments i una ampliació de les beques.

Representants de les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de l'escola Annexa, Verd, Migdia, Cassià Costal i Montfalgars de Girona i també del CEIP de Fornells de la Selva (Gironès) han registrat una queixa davant la Generalitat per reclamar els pagaments endarrerits en matèria de beques de menjador.

Les AMPA són les encarregades de gestionar els serveis de menjador a les escoles i és el consell comarcal qui els ha d'abonar la quantia corresponent a les beques que s'atorguen a les famílies amb més necessitats. El president de l'AMPA de l'Annexa, Pere Cortada, ha explicat que habitualment aquests pagaments es fan en un màxim de tres mesos però que s'estan trobant amb endarreriments que s'arrosseguen des del curs passat. En el cas de la seva escola, per exemple, els pagaments pendents superen els 12.500 euros.

Aquesta situació fa que siguin les AMPA les que hagin de pagar els proveïdors amb recursos propis de l'associació. "La situació no és sostenible, l'economia de la nostra AMPA no pot resistir constants impagaments", ha manifestat Cortada, que alerta que són moment de "tensió social" als centres i que cada vegada hi ha més famílies amb tots els membres a l'atur que no poden fer front al pagament del servei de menjador. Per això, Cortada ha reclamat no només que els pagament de les beques es faci de manera puntual sinó també que s'ampliï el nombre de famílies becades. "Els menús són de cinc o cinc euros i mig i aquelles famílies que tenen dos fills a l'escola i s'han quedat sense feina no poden pagar-ho", ha lamentat.

Per això, les sis AMPA s'han unit per presentar el mateix dia una reclamació administrativa davant la Generalitat per demanar al Consell Comarcal del Gironès que els aboni els endarreriments. Cortada ja ha avançat que és una queixa prèvia a recórrer a la via judicial.

Una resposta insatisfactòria

Cortada ha explicat que han mantingut converses tant amb el consell comarcal com amb els serveis territorials d'Ensenyament que els han demanat paciència. Ara bé, els pares no confien amb les administracions i critiquen que se'ls hagi "insinuat" que siguin les pròpies famílies becades les que avancin el pagament del servei. "Ens han dit que ja ens pagaran i que, mentrestant, si les famílies poden que ho avancin", ha explicat Cortada, que assegura que aquesta no és una opció viable ja que, precisament, les famílies que estan becades són aquelles que no tenen suficients diners per pagar la totalitat del servei.

A banda dels 12.586 euros que té pendent de cobrar l'AMPA de l'Annexa, els impagaments dels consell comarcal ascedeixen a 9.900 euros a l'escola Migdia, 7.313 euros al col·legi Verd, 9.208 euros al Cassià Costal, 13.301 euros a l'escola Montfalgars i 6.000 euros al CEIP de Fornells de la Selva.