L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura està estudiant la renovació de l'autorització ambiental que la Generalitat de Catalunya ha concedit a l'abocador de Vacamorta per un període de vuit anys. L'alcalde, Salvi Casas, ha explicat que estan valorant el tema amb tècnics ambientals i urbanístics. En tot cas, l'Ajuntament té interposat un recurs contenciós administratiu per l'aprovació del pla especial, que li dóna cobertura legal després de la sentència que anul·lava l'autorització ambiental que es va atorgar el 2003 (i que és que la que ara s'ha renovat).

Així, pròximament l'Ajuntament prendrà la decisió si pren accions legals contra la renovació de l'autorització ambiental o confia en la resolució judicial respecte del pla especial. En aquest sentit, el batlle ha dit que les dues coses estan connectades. Amb el pla especial, la Generalitat ha volgut legalitzar l'abocador després de la sentència que n'0rdena la restitució de l'espai i el seu tancament.

Qui sí que ja s'ha personat judicialment contra la renovació del permís és la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles, segons van explicar des del Despatx Salellas que els representa en aquest cas (com també ho fan respecte de l'anterior autorització ambiental, la del 2003, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar, si bé està pendent del recurs de cassació que la Generalitat hi ha presentat).

La PAAC ja va iniciar el procediment judicial quan va tenir coneixement de la resolució del 12 de juny d'aquest any, quan es va acordar l'acord de renovació de l'autorització ambiental (la setmana passada es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya).

L'autorització ambiental es renovarà en vuit anys si no hi ha modificacions substancials o falli algun element de prevenció o control ambiental.